یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

گاهی مطلبی تأثیرگذار می‌خوانم؛ سخنانی حکیمانه می‌شنوم؛ با نکاتی جالب مواجه می‌شوم.
اینجاست که حیفم می‌آید این مطالب را از دست دهم؛ نمی‌خواهم فراموششان کنم؛ و البته دوست دارم دیگران نیز از این مطالب بهره‌مند شود؛
مخصوصاً اگر این مطالب، کلام‌الله باشند که به عبارت خود قرآن «أحسن الحدیث» است؛
و یا فرمایشات معصومین علیهم‌السلام باشند که خودشان دربارۀ آن فرموده‌اند: «حدیث ما دل‌ها را زنده می‌کند».
این وبلاگ وسیله‌ای است برای این هدف تا چنین مطالبی ثبت‌ و منتشر شوند.

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

امیرالمؤمنین علیه‌السلام تشبیه زیبایی در مورد گناه و تقوا بیان کرده‌اند؛ در آنجا که فرمودند:

«أَلَا وَ إِنَّ الْخَطَایَا خَیْلٌ شُمُسٌ حُمِلَ عَلَیْهَا أَهْلُهَا وَ خُلِعَتْ لُجُمُهَا فَتَقَحَّمَتْ بِهِمْ فِی النَّارِ أَلَا وَ إِنَّ التَّقْوَى مَطَایَا ذُلُلٌ حُمِلَ عَلَیْهَا أَهْلُهَا وَ أُعْطُوا أَزِمَّتَهَا فَأَوْرَدَتْهُمُ الْجَنَّةَ»1

ترجمه:

آگاه باشید همانا گناهان مانند اسب‌های سرکش لجام‌گسیخته‌ای هستند که گناهکاران سوار بر آن‌ها شده‌اند درحالی‌که لجام‌های اسب‌ها در اختیار آن‌ها نیست؛ و این اسب‌ها سرانجام سواران خود را در آتش دوزخ می‌افکنند.

و تقوى و پرهیزکارى مانند شترهاى رام و فرمان‌برداری هستند که پرهیزکاران سوار بر آن‌ها شده‌اند و زمام این مرکب‌ها را به دست آنان سپرده‌اند؛ طوری که سوارانشان را به بهشت می‌رسانند.

 

در این روایت زیبا، امام علیه‌السلام گناهان را تشبیه به اسب‌های چموش و سرکشی کرده‌اند که علاوه بر چموشى لجام‌گسیخته نیز هستند. همچنان که اسب چموش افسارگسیخته، سوارش را به بیراهه برده و به هلاکت می‌افکند، گناهکار نیز چون بر غیر نظام شریعت رفتار مى‏کند و زمام امور شریعت را رها ساخته است، سرانجام در بزرگ‌ترین مهلکه یعنى جهنّم افکنده می‌شود.

آن حضرت تقوا را نیز به مرکب رام و فرمان‌بردار تشبیه کرده‌اند. همچنان که مرکب رام سوارش را طبق نظم حرکت مى‏دهد و از راه راست بیرون نمى‏رود و داراى مهارى است که راکب مى‏تواند آن را از انحراف بازدارد و نهایتاً این مرکب سوار خود را به مقصد مى‏رساند، شخص پرهیزکار نیز به‌وسیله تقوا به‌آسانی و آسودگى راه حق را مى‏رود و در موارد هلاک بر هواى نفس خود مسلط بوده و از آن پیروى نمى‏کند؛ تا اینکه در بهشت جاویدان الهی جای می‌گیرد.

 


پی‌نوشت:

1. نهج‌البلاغه، خطبه 16

  • ۹۶/۰۵/۰۶

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.