یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

گاهی مطلبی تأثیرگذار می‌خوانم؛ سخنانی حکیمانه می‌شنوم؛ با نکاتی جالب مواجه می‌شوم.
اینجاست که حیفم می‌آید این مطالب را از دست دهم؛ نمی‌خواهم فراموششان کنم؛ و البته دوست دارم دیگران نیز از این مطالب بهره‌مند شود؛
مخصوصاً اگر این مطالب، کلام‌الله باشند که به عبارت خود قرآن «أحسن الحدیث» است؛
و یا فرمایشات معصومین علیهم‌السلام باشند که خودشان دربارۀ آن فرموده‌اند: «حدیث ما دل‌ها را زنده می‌کند».
این وبلاگ وسیله‌ای است برای این هدف تا چنین مطالبی ثبت‌ و منتشر شوند.

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

دو قسم همراهی خداوند با انسان

سه شنبه, ۱۴ آذر ۱۳۹۶، ۰۸:۴۳ ق.ظ

«إِنَّ اللَّهَ مَعَ‏ الصَّابِرینَ»، «اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ‏ الْمُتَّقینَ»، «أَنَّ اللَّهَ مَعَ‏ الْمُؤْمِنین‏»، «إِنَّ اللَّهَ مَعَ‏ الَّذینَ اتَّقَوْا وَ الَّذینَ هُمْ مُحْسِنُون‏».

این آیات همگی حکایت از همراهی خداوند با صابران، متقین، مؤمنین و محسنین دارند.

 

سؤال: چرا در این آیات خداوند معیتش را به بعضی از انسان‌ها اختصاص داده است، درحالی‌که خداوند همیشه و در همه‌جا با تمامی انسان‌ها همراه است؟!

جواب این است که همراهی خداوند با انسان‌ها دو نوع است:

1. معیت عمومی؛ همان چیزی که آیه «وَ هُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ ما کُنْتُمْ»1 (او با شماست هر جا که باشید) حکایت دارد. خداوند بر اساس کمال مطلق خویش، نامحدود بوده و در همه مکان‌ها و در همه زمان‌ها با مخلوقاتش همراه است.

2. معیت اختصاصی؛ این همان معیتی است که آیات فوق بر آن دلالت دارند. معیتی که خداوند با مؤمنین، متقی، صابران و محسنین دارد به معنی اشراف خاص پروردگار بر این انسان‌ها است.


مرحوم علامه طباطبایی در ذیل آیه شریفه «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرینَ»2 می‌فرماید:

اینکه فرمود «خدا با صابران است»، این معیت غیرازآن معیتى است که در آیه: «وَ هُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ ما کُنْتُمْ» (او با شماست هر جا که باشید) آمده است؛ زیرا معیت در آیه «وَ هُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ ما کُنْتُمْ»، معیت احاطه و قیمومت است؛ به خلاف معیت در آیه موردبحث که به معناى یاری‌کردن صابران است.3



پی نوشت:

1. سوره حدید، آیه 4

2. سوره بقره، آیه 153

3. المیزان فی تفسیر القرآن، ج‏1، ص: 345

  • ۹۶/۰۹/۱۴

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.