یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

بدترین و بهترین مخلوقات از منظر قرآن

سه شنبه, ۲۰ بهمن ۱۳۹۴، ۰۱:۱۶ ق.ظ

ارزش انسان به اعتقاد اوست و معیار برتری انسان باورهای آنهاست.

قرآن کریم در سنجش ارزش مخلوقات، معیار را نه جنس و نوع خلقت می‌داند و نه میزان برخورداری آن‌ها از نعمت‌های ظاهری و باطنی. در بیان قرآن، آنچه موجب فضیلت آن‌ها بر همدیگر می‌شود، ایمان آن‌ها به خداوند و التزام به دستورات الاهی است.

خداوند در قرآن کریم، بدترین و بهترین مخلوقات را برای ما بیان می‌فرماید.

 

بدترین مخلوقات:

إِنَّ الَّذینَ کَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْکِتابِ وَ الْمُشْرِکینَ فی‏ نارِ جَهَنَّمَ خالِدینَ فیها أُولئِکَ هُمْ شَرُّ الْبَرِیَّة1

"کسانى که از اهل کتاب و مشرکان به این آئین جدید کافر شدند در آتش دوزخ‌اند، جاودانه در آن مى‏ مانند، آن‌ها بدترین مخلوقات‌اند"2


در این آیه اهل کتابی که پیروان ادیان قبل از اسلام بودند و به حقانیت اسلام و لزوم گرویدن به این دین جاودانه علم داشتند، به‌عنوان بدترین مخلوقات معرفی‌شده‌اند.


علت اینکه چنین افرادی بدترین مخلوقات هستند این است که آن‌ها داراى کتاب آسمانى و علما و دانشمندان بودند و نشانه‏ هاى پیغمبر اسلام در کتب آن‌ها صریحاً آمده بود، بنابراین مخالفت آن‌ها زشت ‏تر و بدتر بود.


عبارت «اولئک هم شر البریة» (آن‌ها بدترین مخلوقات‌اند) هم نشان می‌دهد که در میان تمام جنبندگان و غیر جنبندگان موجودى مطرودتر از کسانى که بعد از وضوح حق و اتمام‌حجت راه راست را رها کرده در ضلالت گام مى ‏نهند یافت نمى ‏شود.

همان‌طور که در جای دیگر می‌فرماید: إِنَّ شَرَّ الدَّوَابِّ عِنْدَ اللَّهِ الصُّمُّ الْبُکْمُ الَّذِینَ لا یَعْقِلُونَ3

" بدترین جنبندگان نزد خداوند افرادى هستند که نه گوش شنوا دارند و نه زبان گویا و نه اندیشه بیدار"4

 

بهترین مخلوقات:

إِنَّ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِکَ هُمْ خَیْرُ الْبَرِیَّةِ 5

"امّا کسانى که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند، بهترین مخلوقات خداوند هستند".


در این آیه خیریت را منحصر در مؤمنین کرده، که اعمال صالح مى‏کنند، هم چنان‌که در آیه قبلى شریت را منحصر در کفار مى‏کرد. و این انحصار از آوردن ضمیر" هم" استفاده مى ‏شود.6


علت برتری این افراد هم این است که چنین انسان‌هایی باوجود اختیار و قدرتی که بر انتخاب کفر و پیروی از هوای نفس داشتند، ایمان به خداوند متعال را برگزیدند و با اطاعت از خداوند و دوری از لذات زودگذر دنیوی، به ایمان خویش جامه عمل پوشاندند. این انسان‌ها با حفظ کرامت نفس، لباس خواری گناه را بر تن نکردند و لذا گرامی‌ترین افراد نزد خداوند هستند.


همچنان که بر طبق روایتی عایشه از رسول خدا صلی‌الله علیه و آله سؤال کرد: یا رسول اللَّه گرامی‌ترین مخلوقات نزد خداوند چه کسانی هستند؟ حضرت فرمودند:

یا عائشة أما تقرئین إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِکَ هُمْ خَیْرُ الْبَرِیَّةِ 7

اى عایشه مگر آیه شریفه" إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِکَ هُمْ خَیْرُ الْبَرِیَّةِ" را نمى‏ خوانى.


در روایات دیگر نیز بهترین مخلوقات به حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السلام تفسیر شده است.8

چراکه مصداق اتم مؤمن واقعی و کسانی که اعمال صالح انجام می‌دهند، رسول خدا و اهل‌بیت علیهم‌السلام می‌باشند.




پاورقی:

1. سوره بینه؛ آیه 6

2. تفسیر نمونه

3. سوره انفال آیه 22

4. تفسیر نمونه

5. سوره بینه؛ آیه 7

6. تفسیر المیزان

7. الدر المنثور فی تفسیر المأثور، ج‏6، ص: 379

8. همان

  • ۹۴/۱۱/۲۰

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.