یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

تفاوت شیعه اهل بیت با دوستدار اهل بیت

چهارشنبه, ۲۱ بهمن ۱۳۹۴، ۱۱:۴۴ ب.ظ

در روایتی آمده است که روزی جماعتی از مسلمانان برای ملاقات با حضرت امام رضا علیه السلام به بیت شریف حضرت رفتند و اجازه ملاقات خواستند.


خادم حضرت نزد آن حضرت آمد و گفت: گروهى دم در هستند و مى ‏گویند ما از شیعیان هستیم.

امام فرمودند: "أَنَا مَشْغُولٌ فَاصْرِفْهُمْ"؛ من امروز مشغول هستم آن‏ها را بگوئید بروند.

خادم هم فرمایش امام را به ایشان رساند و آنها هم رفتند.


این جماعت روز دیگر آمدند و مانند روز قبل اذن ورود خواستند، بار دیگر آنها را برگرداندند.


آن‏ها مدت دو ماه در رفت و آمد بودند و کار بجائى رسید که مایوس شدند و به حاجب گفتند به مولاى ما بگو ما از شیعیان پدرت هستیم ما را راه بدهید. ما اگر بدون ملاقات شما از این جا برویم مردم ما را شماتت مى‏کنند و دیگر رو نداریم به شهر و خانه خود مراجعت کنیم زیرا همواره مورد سرزنش مردم خواهیم بود.

در این هنگام امام دستور دادند به آنها اجازه ورود داده شود.


آنها وارد شدند و سلام کردند. درحالیکه حضرت آنها را تحویل نگرفتند و به آنها اجازه نشستن هم ندادند.آنها هم چنان در حال قیام بودند.


به حضرت عرض کردند:

یا ابن رسول اللَّه این چه جفاء بزرگى بود که در باره ما روا داشتید و ما را سبک کردید و به ما اجازه ملاقات ندادید، ما بعد از این چه گونه در میان مردم حاضر شویم و به خانه و کاشانه خود مراجعت نمائیم، و براى ما آبروئى باقى نماند.


امام رضا علیه السّلام فرمود: شما این آیه شریفه را بخوانید:

"وَ ما أَصابَکُمْ مِنْ مُصِیبَةٍ فَبِما کَسَبَتْ أَیْدِیکُمْ وَ یَعْفُوا عَنْ کَثِیرٍ"1 هر مصیبتى که به شما برسد به وسیله خودتان بدست آمده و خداوند از بیشتر گناهان شما در مى ‏گذر.

من در این جا به خداى خود اقتداء کردم و از رسول خدا و امیر المؤمنین و پدران خود علیهم السّلام پیروى نمودم.


گفتند: یا ابن رسول اللَّه چرا چنین کردىد؟


حضرت فرمودند:

لِدَعْوَاکُمْ أَنَّکُمْ شِیعَةُ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ ع وَیْحَکُمْ إِنَّمَا شِیعَتُهُ الْحَسَنُ وَ الْحُسَیْنُ وَ أَبُو ذَرٍّ وَ سَلْمَانُ وَ الْمِقْدَادُ وَ عَمَّارٌ وَ مُحَمَّدُ بْنُ أَبِی بَکْرٍ الَّذِینَ لَمْ یُخَالِفُوا شَیْئاً مِنْ أَوَامِرِهِ وَ لَمْ یَرْکَبُوا شَیْئاً مِنْ فُنُونِ زَوَاجِرِهِ

براى اینکه شما مدعى هستید که شیعیان امیر المؤمنین على بن ابى طالب علیه السلام هستید.

واى بر شما؛ شیعیان او حسن و حسین علیهما السلام و ابوذر و سلمان و مقداد و عمار و محمد بن ابى بکر هستند که در هیچ جا با او مخالفت نکردند و اوامر او را انجام دادند و نواهی او را ترک کردند.


فَأَمَّا أَنْتُمْ إِذَا قُلْتُمْ إِنَّکُمْ شِیعَتُهُ وَ أَنْتُمْ فِی أَکْثَرِ أَعْمَالِکُمْ لَهُ مُخَالِفُونَ مُقَصِّرُونَ فِی کَثِیرٍ مِنَ الْفَرَائِضِ مُتَهَاوِنُونَ بِعَظِیمِ حُقُوقِ إِخْوَانِکُمْ فِی اللَّهِ وَ تَتَّقُونَ حَیْثُ لَا یَجِبُ التَّقِیَّةُ وَ تَتْرُکُونَ التَّقِیَّةَ حَیْثُ لَا بُدَّ مِنَ التَّقِیَّةِ

شما ادعا دارید که از شیعیان آنها مى‏ باشید؛ در حالى که در کارهاى خود با آنها مخالفت مى ‏کنید و در واجبات کوتاهى مى‏ نمائید و در باره کمک به برادران خود سستى دارید؛ در جایى که تقیه لازم نیست تقیه مى ‏کنید و در جایى که تقیه باید بکنید تقیه ندارید.


فَلَوْ قُلْتُمْ إِنَّکُمْ مُوَالُوهُ وَ مُحِبُّوهُ وَ الْمُوَالُونَ لِأَوْلِیَائِهِ وَ الْمُعَادُونَ لِأَعْدَائِهِ لَمْ أُنْکِرْهُ مِنْ قَوْلِکُمْ وَ لَکِنْ هَذِهِ مَرْتَبَةٌ شَرِیفَةٌ ادَّعَیْتُمُوهَا إِنْ لَمْ تُصَدِّقُوا قَوْلَکُمْ بِفِعْلِکُمْ هَلَکْتُمْ.

اگر شما می گفتید: ما از دوستان او هستیم، دوستان او را دوست مى ‏داریم و با دشمنان آنها دشمنى مى کنیم، من از این گفتار شما ناراحت نمیشدم. ولى شما مقام بزرگى را ادعاء مى‏ کنید؛ و اگر گفتارتان با کردار مطابقت نکند هلاک مى‏ گردید.


گفتند: یا ابن رسول اللَّه ما استغفار مى ‏کنیم و از گفته خود توبه مى‏ نمائیم، و همان طور که فرمودید ما دوستان شما و دوستان دوستان شما هستیم، و با دشمنان شما دشمن مى ‏باشیم.


امام علیه السّلام فرمودند:

فَمَرْحَباً بِکُمْ یَا إِخْوَانِی وَ أَهْلِ وُدِّی ارْتَفِعُوا ارْتَفِعُوا ارْتَفِعُوا.

فَمَا زَالَ یَرْفَعُهُمْ حَتَّى أَلْصَقَهُمْ بِنَفْسِه‏.

حالا خوش آمدید و اینک برادران و ای دوستان من بالا بیایید؛ بالا بیایید؛ بالا بیایید.

حضرت آنقدر آنها را بالا برد تا اینکه به خود چسباند.


بعد از این حضرت‏ به حاجب خود فرمودند:

کَمْ مَرَّةً حَجَبْتَهُمْ" این‏ها چند بار در خانه ما آمدند و اذن ملاقات داده نشد؟

حاجب گفت: آنان شصت بار براى زیارت شما آمدند و توفیق نیافتند.

امام علیه السّلام فرمود:

فَاخْتَلِفْ إِلَیْهِمْ سِتِّینَ مَرَّةً مُتَوَالِیَةً فَسَلِّمْ عَلَیْهِمْ وَ أَقْرِئْهُمْ سَلَامِی فَقَدْ مَحَوْا مَا کَانَ مِنْ ذُنُوبِهِمْ بِاسْتِغْفَارِهِمْ وَ تَوْبَتِهِمْ وَ اسْتَحَقُّوا الْکَرَامَةَ لِمَحَبَّتِهِمْ لَنَا وَ مُوَالاتِهِمْ وَ تَفَقَّدْ أُمُورَهُمْ وَ أُمُورَ عِیَالاتِهِمْ فَأَوْسِعْهُمْ بِنَفَقَاتٍ وَ مَبَرَّاتٍ وَ صِلَاتٍ وَ رَفْعِ مُعَرَّا

شما هم شصت بار از آن‏ها دیدن کن و سلام مرا به آنها برسان آنها در گفته خود استغفار کردند و خداوند هم از آنها درگذشت و شایسته کرامت شدند. اینک بخاطر اینکه آنها ما را دوست مى‏دارند به آنها احسان کن و مشکلات آنها را برطرف گردان تا به زندگى خود برسند.2



پاورقی:

1. الشورى: 30

2. بحار الأنوار (ط - بیروت) ؛ ج‏65 ؛ ص157



 مطالب مرتبط:

پیامی از امام رضا علیه‌السلام خطاب به شیعیان

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.