عیادت از خدا !
انسانها نسبت به هم نوعان خود مسئولیت دارند و اگر یکی از آنها دچار آفتی شود، بر دیگران لازم است که در جهت رفع آفت و التیام تألمات روحی و جسمی او اقدام کنند.
بیماری یکی از این آفتهاست که چهبسا زندگی بیمار را تحت تأثیر خود قرار میدهد. در این شرایط همدردی با شخص مبتلا نقش بسزایی در کاسته شدن از دردهای او دارد.
از مصادیق بارز همدردی با مریض، عیادت از اوست.
عیادت از مریض نهتنها موجب نشاط و مسرت روحی مریض میشود، بلکه رضایت خداوند را نیز به دنبال دارد. بخصوص اگر آن مریض از مؤمنین به خدای عز و جل باشد. تا آنجا که عیادت از مؤمن مریض در حکم عیادت از خداوند شمردهشده است.
چنانکه از ائمه طاهرین علیهمالسلام روایتشده که به نقل از رسول خدا صلیالله علیه و آله فرمودند:
یُعَیِّرُ اللَّهُ (عَزَّ وَ جَلَّ) عَبْداً مِنْ عِبَادِهِ یَوْمَ الْقِیَامَةِ، فَیَقُولُ: عَبْدِی، مَا مَنَعَکَ إِذْ مَرِضْتُ أَنْ تَعُودَنِی.
فَیَقُولُ: سُبْحَانَکَ، أَنْتَ رَبُّ الْعِبَادِ لَا تَأْلَمُ وَ لَا تَمْرَضُ!
فَیَقُولُ: مَرِضَ أَخُوکَ الْمُؤْمِنُ فَلَمْ تَعُدْهُ؛ وَ عِزَّتِی وَ جَلَالِی لَوْ عُدْتَهُ لَوَجَدْتَنِی عِنْدَهُ، ثُمَّ لتکلفت [لَتَکَفَّلْتُ] بِحَوَائِجِکَ فَقَضَیْتُهَا لَکَ، وَ ذَلِکَ مِنْ کَرَامَةِ عَبْدِیَ الْمُؤْمِنِ، وَ أَنَا الرَّحْمَنُ الرَّحِیمُ. 1
خداوند یکى از بندگان خود را روز قیامت مورد عتاب و سرزنش قرار مىدهد و مى فرماید: من بیمار شدم چرا از من عیادت نکردى؟!
گوید بار خدایا تو خداوند بندگان هستى و مریض و دردمند نمى گردى.
خداوند متعال مى فرماید: برادر مؤمنت بیمار شد و تو از آن عیادت نکردى. به عزت و جلال خودم سوگند اگر به عیادت او مى رفتى مرا در نزد او مییافتی ، و من نیازهایت را کفایت میکردم و آنها را برمیآوردم ، و این به خاطر کرامت بنده مؤمن در نزد من است و من بخشنده و آمرزنده هستم.
پاورقی:
1. الأمالی (للطوسی) ؛ ص629