فتوای امام خمینی (ره) درباره لزوم مقابله با نقوذ اقتصادی بیگانگان
اسلام به عنوان دینی جامع، برای تمامی شئون زندگی بشر برنامه دارد.
یکی از این شئون، عرصه اقتصادی مسلمانان است. ولذا اسلام با هر نوع اقدام در جهت تضعیف و ایجاد اختلال در بازار مسلمین مخالفت کرده است.
یکی از این اقدامات شیطنت آمیز، نفوذ بیگانگان به بازار مسلمین و عقد قراردادهایی در جهت مختل شدن اقتصاد آنان و به تبع مقابله با پیشرفت و تقویت اسلام بوده است.
علمای اعلام و فقهای بصیر با درک عمیق این جریان، فتاوی و احکامی را در جهت مقابله با نفوذ اجانب صادر کرده اند.
نمونه بارز این احکام را میتوان در فتوای مرحوم میرزای شیرازی مبنی بر حرمت استعمال تنباکو مشاهده کرد که چطور با یک فتوا نقشه دشمنان را بر آب کرد.
حضرت امام خمینی رحمه الله نیز نمونه ای دیگر از این فقهای بصیر بود که با فهم عمیق و دید نافذ، این تهدید را درک کردند و با فتاوای خویش وظیفه مسلمانان را در مقابله با این جریان مشخص فرمودند.
ایشان در باب دفاع از کتاب وزین تحریر الوسیله میفرمایند:
"لو کان فی الروابط التجاریة من الدول أو التجار مع بعض الدول الأجنبیة أو التجار الأجنبیین مخافة على سوق المسلمین و حیاتهم الاقتصادیة وجب ترکها و حرمت التجارة المزبورة، و على رؤساء المذهب مع خوف ذلک أن یحرّموا متاعهم و تجارتهم حسب اقتضاء الظروف، و على الأمة الإسلامیة متابعتهم، کما یجب على کافتهم الجد فی قطعها" 1
اگر در روابط بازرگانى دول یا تجّار با بعضى از دول یا تجار بیگانه ترس بر بازار مسلمین و زندگى اقتصادى آنها باشد واجب است آن را ترک کنند، و چنین تجارتى حرام مىباشد. و در صورت چنین ترسى، بر رؤساى مذهب (واجب) است که کالاهاى آنان و تجارت با آنها را طبق مقتضیات زمان تحریم نمایند. و بر امت اسلامى متابعت آنان (واجب) است، کما اینکه بر همۀ آنها واجب است که در قطع این روابط جدیّت کنند.