یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

چرا مرگ را دوست نداریم؟

دوشنبه, ۱۰ اسفند ۱۳۹۴، ۰۱:۰۰ ق.ظ


توشه آخرت


یکى از انصار رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله به حضرت عرض کرد: چرا من مرگ را دوست ندارم؟

حضرت فرمودند: آیا مال و ثروتى دارى؟

عرض کرد: بلى یا رسول خدا.

حضرت فرمودند:

مالت را (با صرف کردن آن در آنچه مرضیّ خداوند است) قبل از خود به آخرت بفرست؛ زیرا دل آدمى همیشه همراه مالش مى‏باشد. اگر آن را قبل از مرگ بفرستد، دوست دارد به او ملحق شود؛ و اگر مالش را به‌جای بگذارد، دوست دارد خودش هم همراه مال بماند (و نمیرد).

انسان مستأجری را تصور کنید که منزلی برای خود تهیه کرده و امکانات زندگی را به آن خانه منتقل کرده و قرار است در آینده از خانه موقت خویش به در خانه جدید نقل‌مکان کند. مطمئناً چنین فردی اشتیاق وافری برای ترک خانه استیجاری و سکونت در خانه آماده خویش دارد.

در مقابل شخصی را تصور کنید که مجبور به ترک منزل در آینده نزدیک شده است. بدون اینکه مسکن مناسب و امکانات موردنیاز زندگی را فراهم کرده باشد.

مسلم است که غالبا چنین افرادی، اضطراب و نگرانی زیادی از آینده مبهم و شوم خود دارند.

مَثَل انسان‌ها در این دنیا به‌مانند مثال‌های فوق است.

عده‌ای با ایمان و اعمال صالح، خانه ابدی خویش را آباد کرده و توشه آخرت را فراهم آورده‌اند. به همین خاطر نه‌تنها از مرگ ترس و اکراهی ندارند، بلکه برای آرام گرفتن در دیار جاودان، مشتاقانه در انتظار فرارسیدن آن هستند.

ولی عده‌ای به هر قیمتی، ولو با ارتکاب معاصی و اعمال ناصالح، سعادت اخروی را به آسودگی چند صباح دنیا فروخته‌اند و دنیای خویش را چنان آباد کرده‌اند که هرگز راضی به دل کندن از آن نیستند. به همین دلیل از فرارسیدن مرگ و از دست دادن اندوخته‌هایشان هراسناک بوده و زندگی خود را با اضطراب و دلهره سپری می‌کنند.


راه دوست داشتن مرگ

یکى از انصار رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله به حضرت عرض کرد: چرا من مرگ را دوست ندارم؟

حضرت فرمودند: آیا مال و ثروتى دارى؟

عرض کرد: بلى یا رسول خدا.

حضرت فرمودند:

قَدِّمِ الْمَالَ فَإِنَّ قَلْبَ الرَّجُلِ مَعَ مَالِهِ إِنْ قَدَّمَهُ أَحَبَّ أَنْ یَلْحَقَهُ وَ إِنْ خَلَّفَهُ أَحَبَّ أَنْ یَتَخَلَّفَ مَعَه‏1

مالت را (با صرف کردن آن در آنچه مرضیّ خداوند است) قبل از خود به آخرت بفرست؛ زیرا دل آدمى همیشه همراه مالش مى‏ باشد. اگر آن را قبل از مرگ بفرستد، دوست دارد به او ملحق شود؛ و اگر مالش را به‌جای بگذارد، دوست دارد خودش هم همراه مال بماند (و نمیرد).

 

دلیل ناخوش داشتن مرگ

در حدیثی دیگر، از امام صادق علیه‌السلام روایت‌شده که فرمودند:

مردى نزد ابوذر رحمه الله آمد و گفت: اى ابوذر! چرا مرگ را ناخوش داریم؟

ابوذر در پاسخ گفت:

لِأَنَّکُمْ عَمَرْتُمُ الدُّنْیَا وَ أَخْرَبْتُمُ الْآخِرَةَ فَتَکْرَهُونَ أَنْ تُنْقَلُوا مِنْ عُمْرَانٍ‏ إِلَى خَرَابٍ2

براى آنکه شماها دنیا را آباد کردید و سراى دیگر را ویران نمودید، و ناخوش دارید که از آبادانى به ویرانى کوچ کنید.



پاورقی:

1. روضة الواعظین و بصیرة المتعظین (ط - القدیمة) ؛ ج‏2 ؛ ص430

2. الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج‏2 ؛ ص458



مطلب مرتبط:

مَثَل مؤمن در دنیا، حکایت مردی است که در زندان


ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.