عاقبت بی اعتنایی به نمازهای واجب پنجگانه
بهترین فرصت شیطان برای چیره شدن بر انسان، زمانی است که انسان از یاد خداوند اعراض کند.
"وَ مَنْ یَعْشُ عَنْ ذِکْرِ الرَّحْمنِ نُقَیِّضْ لَهُ شَیْطاناً فَهُوَ لَهُ قَرینٌ" 1
کسى که از یاد رحمان خود را به کورى بزند شیطانى برایش مقدر مىکنیم تا همواره قرینش باشد.
مصداق بارز یاد خداوند هم نماز علی الاخص نمازهای واجب پنجگانه است.
نماز با فرازهای بلندی که دارد، انسان را متوجه مبدأ و معاد و حضور پروردگار میکند و باعث میشود بنده نسبت به اعمالش مراقب بوده و مرتکب محرمات نگردد.
در روایتی از رسول خدا صلیالله علیه و آله مراقبت بر نماهای واجب پنجگانه بهعنوان مانعی برای نفوذ شیطان معرفیشده است که بیمبالاتی نسبت به آنها باعث جرئت یافتن انسان بر ارتکاب کبائر میشود.
از امام رضا علیهالسلام روایتشده که پیامبر خدا صلیالله علیه و آله فرمودند:
لَا یَزَالُ الشَّیْطَانُ ذَعِراً مِنَ الْمُؤْمِنِ مَا حَافَظَ عَلَى الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ فَإِذَا ضَیَّعَهُنَّ تَجَرَّأَ عَلَیْهِ فَأَدْخَلَهُ فِی الْعَظَائِمِ.2
شیطان همواره از انسان مؤمن هراسان است ، تا زمانى که بر نمازهاى پنجگانه حفاظت و مراقبت داشته باشد. ولی هنگامیکه انسان نمازها را ضایع کند، شیطان نسبت به او جرأت پیدا میکند و او را به ارتکاب گناهان بزرگ مى کشاند.
ضایع کردن نماز به میتواند به این صورت باشد که گاهی خوانده شود و گاهی خوانده نشود؛ یا اینکه شرایط و واجبات آن رعایت نشود.
مرحوم علامه طباطبایی ضایع کردن نماز را چنین بیان میکنند که "در آن سهل انگارى و بى اعتنایى کنند، و درنتیجه کار بهجایی برسد که آن را بازیچه قرار دهند و در آن دخل و تصرف نمایند، و سرانجام بعد از قبولش بهکلی ترکش کنند و ضایعش گذارند".3
1. سوره زخرف آیه 36
2. الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج3 ؛ ص269
3. المیزان فی تفسیر القرآن، ج14، ص: 78