یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

دو دلیل بهشتی و جهنمی شدن انسانها

چهارشنبه, ۱۱ فروردين ۱۳۹۵، ۱۲:۲۴ ب.ظ


فَأَمَّا مَن طَغَى‏ وَ ءَاثَرَ الحَیَوةَ الدُّنْیَا فَإِنَّ الجَحِیمَ هِىَ الْمَأْوَى‏ وَ أَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَ نَهَى النَّفْسَ عَنِ الهَوَى فَإِنَّ الجَنَّةَ هِىَ الْمَأْوَى 1

امّا آن‌کسی که طغیان کرده و زندگى دنیا را مقدّم داشته، مسلماً دوزخ جایگاه اوست. و آن‌کس که از مقام پروردگارش ترسان باشد و نفس را از هوى بازدارد، قطعاً بهشت جایگاه اوست.

 

در این آیه اهل بهشت و اهل جهنم هرکدام به دو خصلت توصیف‌شده‌اند.

اهل جهنم توصیف‌شده‌اند به طغیان کردن و ترجیح دادن زندگی پست دنیوی؛ به خاطر اینکه طغیان به معناى تعدى از حد است که ناشی از عدم خضوع و خشوع طاغیان از مقام پروردگار و خروج از حد عبودیت است که اثر آن تبعیت از هوای نفس و به دنبال زینت حیات دنیا رفتن است.

اهل بهشت هم توصیف‌شده به وصف ترس از مقام پروردگار و عدم تبعیت از هوای نفس. به خاطر اینکه ترس، نوعى خشوع و خضوع در برابر شخصى قوى و قاهر است؛ و اثر خوف، پرهیز از دنیاپرستى و نهى نفس از پیروى هواى نفس است.2

 

از امام صادق علیه‌السلام روایت‌شده که در تفسیر قول خداوند عز و جل در آیه "وَ لِمَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ‏ جَنَّتانِ"3 فرمودند:

مَنْ عَلِمَ أَنَّ اللَّهَ یَرَاهُ وَ یَسْمَعُ مَا یَقُولُ وَ یَعْلَمُ مَا یَعْمَلُهُ مِنْ خَیْرٍ أَوْ شَرٍّ فَیَحْجُزُهُ ذَلِکَ عَنِ الْقَبِیحِ مِنَ الْأَعْمَالِ‏ فَذَلِکَ الَّذِی‏ خافَ مَقامَ رَبِّهِ وَ نَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوى‏.4

هر کس بداند که خدا او را می‌بیند و هر چه گوید می‌شنود و هر چه از خوب و بد کند می‌داند و این عقیده او را از کردار زشت بازدارد، پس او همان کس است که از مقام پروردگارش ترسیده و خود را از هوای نفس بازداشته است.



پاورقی:

1. سوره نازعات آیات 37 الی 41

2. برگرفته از تفسیر المیزان

3. سوره الرحمن آیه 46

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.