یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

هم‌نشین باید دارای این سه صفت باشد

پنجشنبه, ۶ آبان ۱۳۹۵، ۰۷:۲۹ ب.ظ


از امام صادق علیه‌السلام روایت‌شده که رسول خدا صلی‌الله علیه و آله فرمودند:

 

حواریون از عیسى (علی نبینا و آله و علیه‌السلام) پرسیدند:

یا روح‌الله با چه کسی هم‌نشین باشیم؟

حضرت عیسی (علیه‌السلام) فرمود:

"مَنْ یُذَکِّرُکُمُ‏ اللَّهَ‏ رُؤْیَتُهُ‏ وَ یَزِیدُ فِی عِلْمِکُمْ مَنْطِقُهُ وَ یُرَغِّبُکُمْ فِی الْآخِرَةِ عَمَلُهُ".1

با کسى مجالست کنید که دیدنش شما را به یاد خدا اندازد؛

و گفتارش بر علم شما بیافزاید؛

و کردارش شما را به آخرت تشویق کند.

 

غرض از این فرمایش نورانی، تشویق و ترغیب به مجالست با علماء عاملین است؛ چراکه این سه ویژگی فقط در علماء یافت می‌شوند.

 

انسان را از سه جهت می‌توان ملاحظه کرد: بعد ظاهری، علم و منطق، و کردار و عمل او.

عالم ربانی در هر سه جهت گفته‌شده الگو و سرمشق است:


اما اینکه "دیدن او انسان را به یاد خدا می‌اندازد"؛ به خاطر اینکه صفاتی که او دارد، همچون زهد، عبادت، تواضع، خشوع و خضوعش از خدا، سیمای صالح و تمامی حرکات و سکناتش، همان اوصافی است که برای بنده خدا هست.


"گفتارش بر علم شما می‌افزاید"؛ چون او هیچ‌گاه سخن بیهوده نمی‌گوید؛ وقت انسان را با مزخرفات، خزعبلات، لاطائلات و جفنجیات تلف نمی‌کند. بلکه سخنانش  تماماً هدایت و درباره مبدأ و معاد و طریق بندگی است و از کلام خزائن حکمت الهی که انبیاء و ائمه معصومین علیهم‌السلام باشند نشئت می‌گیرد.


و "کردارش انسان را به آخرت تشویق می‌کند"؛ به خاطر اینکه عملش زاهدانه است. مخالفت با هوای نفس را پیشه خود کرده است؛ از شهوات پیروی نمی‌کند؛ مراقب گفتار و کردار خود است؛ از عملی که موجب گرفتاری اخروی‌اش می‌شود پرهیز می‌کند؛ و در یک‌کلام اگر بین انجام و ترک عملی مخیر شد، نظر می‌کند کدام‌یک از آن‌ها سعادت اخروی‌اش را به دنبال دارد و همان را انتخاب می‌کند.

 

تصور کنید اگر انسان با چنین بنده ای هم‌نشین شود، چقدر او را نسبت به دل کندن از دنیای فانی و تأمین سعادت اخروی راغب خواهد نمود!



پاورقی:

1. الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج‏1 ؛ ص39

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.