یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

توشۀ آخرتت را به این شخص بسپار!

چهارشنبه, ۷ تیر ۱۳۹۶، ۱۱:۳۳ ب.ظ


یکی از راه‌هایی که ما را نسبت به کمک به نیازمندان علاقه‌مند می‌کند این است که نوع نگاهمان را نسبت به این عمل نیک اصلاح کنیم.

در روایتی از امیرالمؤمنین علیه‌السلام، شخص نیازمند به‌عنوان وسیله‌ای برای نگهداری و رساندن توشه آخرت به انسان در روز قیامت معرفی‌شده است؛ در روزی که همه نیازمند سنگینی وزنه اعمال نیکشان خواهند بود.

از آن حضرت روایت‌شده که در ضمن سفارش‌هایشان به امام حسن علیه‌السلام به فرزندشان چنین فرمودند:

... وَ اعْلَمْ أَنَّ أَمَامَکَ طَرِیقاً ذَا مَسَافَةٍ بَعِیدَةٍ وَ مَشَقَّةٍ شَدِیدَةٍ وَ أَنَّهُ لَا غِنَى بِکَ فِیهِ عَنْ حُسْنِ الِارْتِیَادِ وَ قَدْرِ بَلَاغِکَ مِنَ الزَّادِ

بدان راهى بس طولانى و پرمشقت در پیش دارى و نیز بدان در این راه از کوشش صحیح، تلاش فراوان و اندازه‏ گیرى توشه و راحله به مقدار کافى بى‏نیاز نخواهى بود.

مَعَ خِفَّةِ الظَّهْرِ فَلَا تَحْمِلَنَّ عَلَى ظَهْرِکَ فَوْقَ طَاقَتِکَ فَیَکُونَ ثِقْلُ ذَلِکَ وَبَالًا عَلَیْکَ‏

و با توجه به این‌که باید در این راه سبک‌بار باشى، بیش از تاب و تحمل خود، بار بر دوش مگیر که سنگینى آن براى تو وبال خواهد بود.

وَ إِذَا وَجَدْتَ مِنْ أَهْلِ الْفَاقَةِ مَنْ یَحْمِلُ لَکَ زَادَکَ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ فَیُوَافِیکَ بِهِ غَداً حَیْثُ تَحْتَاجُ إِلَیْهِ فَاغْتَنِمْهُ وَ حَمِّلْهُ إِیَّاهُ وَ أَکْثِرْ مِنْ تَزْوِیدِهِ وَ أَنْتَ قَادِرٌ عَلَیْهِ فَلَعَلَّکَ تَطْلُبُهُ فَلَا تَجِدُهُ‏

و هرگاه نیازمندى را یافتى که مى‏تواند زاد و توشه تو را تا رستاخیز بر دوش گیرد و فردا که به آن نیازمند شوى به تو پس دهد، آن را غنیمت بشمار و این زاد را بر دوش او بگذار؛ و اگر قدرت بر جمع‌آوری چنین زاد و توشه ‏اى را دارى هر چه بیشتر فراهم ساز و همراه او بفرست؛ چراکه ممکن است روزى در جستجوى چنین شخصى برآیی ولى پیدایش نکنى.

وَ اغْتَنِمْ مَنِ اسْتَقْرَضَکَ فِی حَالِ غِنَاکَ لِیَجْعَلَ قَضَاءَهُ لَکَ فِی یَوْمِ عُسْرَتِکَ 1

هنگامی‌که بى‏نیاز هستى اگر کسى قرض بخواهد غنیمت بشمار تا در روز سختى و تنگدستى‏ات قرض را ادا نماید.

اگر به شخص نیازمند نگاه این‌چنینی داشته باشیم، نه‌تنها از درخواست او ناراحت نمی‌شویم، بلکه خودمان خواستار رفع نیاز او را خواهیم بود!


پی‌نوشت:

1. نهج البلاغة، نامه 31

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.