یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها


یکی از فضائل اخلاقی، تواضع و فروتنی است؛ همچنان‌که یکی از رزائل اخلاقی، تکبر و گردن‌کشی است.

ثمرۀ تواضع، حکمت و عزت است؛ و ثمرۀ تکبر، جهل و ذلت است.

در روایتی از امام کاظم علیه‌السلام، این مطلب به‌صورت سه تمثیل زیبا به تصویر کشیده شده است:

 

تمثیل اول:

برای رشد گیاه، لازم است تا زمین مساعد و نرم باشد؛ ولی اگر زمین سخت و نامساعد باشد، گیاه رشد نخواهد کرد.

حکمت نیز در دل انسان فروتن و نرم خو رشد می‌کند، نه در دل سخت انسان متکبر و گردن‌کش.

حضرت امام کاظم علیه‌السلام این تمثیل را چنین بیان فرموده‌اند:

«إِنَّ الزَّرْعَ یَنْبُتُ فِی السَّهْلِ وَ لَا یَنْبُتُ فِی الصَّفَا فَکَذَلِکَ الْحِکْمَةُ تَعْمُرُ فِی قَلْبِ الْمُتَوَاضِعِ وَ لَا تَعْمُرُ فِی قَلْبِ الْمُتَکَبِّرِ الْجَبَّارِ»

به راستى که زَرع در دشت هموار و مساعد می‌روید و در سنگلاخ نمی‌روید؛ همین‌طور، حکمت در دل انسان فروتن به بار می‌نشیند و در دل انسان متکبّر زورگو بارور نمی‌شود؛

 

تمثیل دوم:

هرچیزی ابزازی لازم دارد و تا آن ابزار فراهم نشود، آن چیز محقق نمی‌شود. ابزار عقل وخرد نیز تواضع است؛ و ابزار جهل و نادانی، تکبر.

آن حضرت این تمثیل را چنین بیان فرمودند:

«لِأَنَّ اللَّهَ جَعَلَ التَّوَاضُعَ آلَةَ الْعَقْلِ وَ جَعَلَ التَّکَبُّرَ مِنْ آلَةِ الْجَهْلِ»

(حکمت در دل انسان فروتن به بار می‌نشیند و در دل انسان متکبر زورگو بارور نمی‌شود) زیرا خداوند فروتنى را ابزار خرد و تکبّر را ابزار نادانى ساخته است.

 

تمثیل سوم:

در مکان‌هایی که سقفِ بناء کوتاه است، انسان برای اینکه سرش به سقف نخورده و صدمه نبیند و در عین حال با داخل شدن در زیر بناء از سرما و گرما در امان بماند، باید سرش را خم کند. انسان هم اگر می‌خواهد روابط اجتماعی خودش عزت یافته و ذلیل نشود، باید تواضع نماید.

حضرت امام کاظم علیه السلام این مطلب را نیز چنین بیان می‌فرماید:

«أَ لَمْ تَعْلَمْ أَنَّ مَنْ شَمَخَ إِلَى السَّقْفِ‏ بِرَأْسِهِ‏ شَجَّهُ‏ وَ مَنْ خَفَضَ رَأْسَهُ اسْتَظَلَّ تَحْتَهُ وَ أَکَنَّهُ وَ کَذَلِکَ مَنْ لَمْ یَتَوَاضَعْ لِلَّهِ خَفَضَهُ اللَّهُ وَ مَنْ تَوَاضَعَ لِلَّهِ رَفَعَه‏»[1]

آیا نمى‏دانى هرکس سرش را به سقف بکوبد، سرش می‌شکند و هرکس سرش را به زیر آورد، سقف بر او سایه ‌افکنده و او را دربر می‌گیرد؟ همچنین است هرکس برای خداوند متعال فروتنى نکند، خداوند او را فرو می‌آورد؛ و هرکس برای خداوند فروتنى کند، خداوند او را رفعت می‌بخشد.



[1] تحف العقول ؛ ص396

  • ۹۷/۰۲/۰۴

تمثیلات روایی

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.