یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

*وَ ما مَنَعَ النَّاسَ أَنْ یُؤْمِنُوا إِذْ جاءَهُمُ الْهُدى‏ إِلاَّ أَنْ قالُوا أَ بَعَثَ الله بَشَراً رَسُولاً* قُلْ لَوْ کانَ فِی الْأَرْضِ مَلائِکَةٌ یَمْشُونَ مُطْمَئِنِّینَ لَنَزَّلْنا عَلَیْهِمْ مِنَ السَّماءِ مَلَکاً رَسُولاً*[1]

 

در این آیه یکی از بهانه‌های مشرکین برای انکار رسالت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله را بیان می‌کند که می‌گفتند:

«تو مانند ما یک بشر هستی و یک بشر نمی‌تواند رسول پروردگار باشد».

 

براساس این آیه رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله مأمور می‌شود تا به مشرکین چنین پاسخ دهد که:

«اگر برفرض ملائکه‌ای در زمین ساکن بودند، بر آن ملائکه نیز فرشتۀ دیگری از آسمان به‌عنوان رسول نازل می‌کردیم».

 

برای این آیه دو تفسیر مختلف ذکر شده که براساس هر تفسیر نحوۀ اثبات رسالت تفاوت می‌کند:


تفسیر اول: خداوند خواسته تا انسان‌ها را هدایت کند و این هدایت هم تنها از طریق نزول وحی توسط فرشته صورت می‌گیرد نه از پیش خود انسان‌ها؛ زیرا این خصوصیت زندگی مادی است که تنها راه هدایت انسان در آن نزول وحی به‌واسطۀ فرشته است؛ به‌طوری‌که حتی اگر ملائکه نیز بر زمین نازل شده و زندگی مادی داشتند برای هدایت آن‌ها چاره‌ای جز نزول ملائکه از آسمان نبود. از طرف دیگر در میان انسان‌ها فقط برخی از آن‌ها استعداد دریافت وحی را دارند که عبارتند از انبیاء برگزیدگان خداوند.[2] حال که غرض خداوند هدایت انسان‌ها از طریق نزول وحی است، هیچ استبعادی ندارد که این کار را با نازل کردن وحی بر پیامبرش محقق کند.


تفسیر دوم: از یک‌سو مهم‌ترین بخش تبلیغى پیامبر الگو بودن او است و این تنها درصورتى ممکن است که داراى همان غرائز و احساسات و همان ساختمان جسمى و روحى باشد؛ وگرنه پاکى فرشته‏اى که نه نیاز به مسکن و لباس و غذا و نه سایر غرائز انسانى در آن موجود است، هیچ‌گاه نمى‏تواند سرمشقى براى انسان‌ها باشد.[3] پس استبعاد مشرکین مبنی بر عدم امکان نزول وحی بر بشر موجه نیست.



.[1] سوره اسراء، آیه 94 و 95

.[2] المیزان، ج‏13، ص 205 و 206

.[3] تفسیر نمونه، ج‏12، ص 291

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.