یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها


از امام حسن عسکری علیه‌السلام روایت شده که به شیعیان خود فرمودند:

«أُوصِیکُمْ بِتَقْوَى اللَّهِ وَ الْوَرَعِ فِی دِینِکُمْ وَ الِاجْتِهَادِ لِلَّهِ وَ صِدْقِ الْحَدِیثِ وَ أَدَاءِ الْأَمَانَةِ إِلَى مَنِ ائْتَمَنَکُمْ مِنْ بَرٍّ أَوْ فَاجِرٍ وَ طُولِ السُّجُودِ وَ حُسْنِ الْجِوَارِ فَبِهَذَا جَاءَ مُحَمَّدٌ ص»

شما را به پرهیزگارى خدا و پارسایى در دین خود و کوشش براى خدا و راستى گفتار و پرداخت امانت به کسى که امانتى به شما سپرده، از نکوکار و بدکار، و طول سجده و خوش همسایگى سفارش مى‏کنم که محمد صلّى اللَّه علیه و آله به این روش آمده است.

«صَلُّوا فِی عَشَائِرِهِمْ وَ اشْهَدُوا جَنَائِزَهُمْ وَ عُودُوا مَرْضَاهُمْ وَ أَدُّوا حُقُوقَهُمْ‏»

در عشیره ‏های آنان نماز بخوانید و بر (تشییع) جنازه‏هایشان حاضر شوید و از بیمارانشان عیادت کنید و حقوقشان را بپردازید.

«فَإِنَّ الرَّجُلَ مِنْکُمْ إِذَا وَرِعَ فِی دِینِهِ وَ صَدَقَ فِی حَدِیثِهِ وَ أَدَّى الْأَمَانَةَ وَ حَسَّنَ خُلُقَهُ مَعَ النَّاسِ قِیلَ هَذَا شِیعِیٌّ فَیَسُرُّنِی ذَلِکَ‏»

پس هرگاه یکی از شما در دینش پارسا و در گفتارش راستگو باشد و امانت را بپردازد و با مردم نیکخویى کند، خواهند گفت: «این یک شیعه است» و من از این سخن شاد مى‏شوم.

«اتَّقُوا اللَّهَ وَ کُونُوا زَیْناً وَ لَا تَکُونُوا شَیْناً جُرُّوا إِلَیْنَا کُلَّ مَوَدَّةٍ وَ ادْفَعُوا عَنَّا کُلَّ قَبِیحٍ فَإِنَّهُ مَا قِیلَ فِینَا مِنْ حُسْنٍ فَنَحْنُ أَهْلُهُ وَ مَا قِیلَ فِینَا مِنْ سُوءٍ فَمَا نَحْنُ کَذَلِکَ لَنَا حَقٌّ فِی کِتَابِ اللَّهِ وَ قَرَابَةٌ مِنْ رَسُولِ اللَّهِ وَ تَطْهِیرٌ مِنَ اللَّهِ لَا یَدَّعِیهِ أَحَدٌ غَیْرُنَا إِلَّا کَذَّابٌ

از خدا بپرهیزید و (موجب) آراستگى (و آبرومندى ما) باشید نه مایه زشتى (و بد نامى)؛ هرگونه دوستى را براى ما جلب کنید و هر پندار زشت (مردم) را از ما دور سازید؛ زیرا هر خوبى که در حقّ ما گفته شود، ما شایسته آن هستیم و هر بدى که در حقّ ما گفته شود، ما آنچنان نیستیم. برای ما را در کتاب خدا حقّى است و خویشاوندی با رسول خدا صلی الله علیه و آله برای ما است و ما از سوی خدا تطهیر و پاک شمرده شده‌ایم و هرکس دیگر به غیر از ما مدّعى این مقام باشد، دروغگو است.

«أَکْثِرُوا ذِکْرَ اللَّهِ وَ ذِکْرَ الْمَوْتِ وَ تِلَاوَةَ الْقُرْآنِ وَ الصَّلَاةَ عَلَى النَّبِیِّ ص فَإِنَّ الصَّلَاةَ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ عَشْرُ حَسَنَاتٍ»

 بسیار یاد خدا و یاد مرگ کنید و بسیار قرآن بخوانید و بر پیامبر صلّى اللَّه علیه و آله زیاد صلوات بفرستید؛ زیرا صلوات بر رسول خدا صلی الله علیه و آله ده حسنه دارد.

«احْفَظُوا مَا وَصَّیْتُکُمْ بِهِ وَ أَسْتَوْدِعُکُمُ اللَّهَ وَ أَقْرَأُ عَلَیْکُمُ السَّلَامَ»[1]

آنچه را به شما سفارش کردم حفظ کنید، شما را به خدا مى‏سپارم و به شما درود مى‏گویم.

 

توضیح اول:

مراد از «هذا» در «بِهَذَا جَاءَ مُحَمَّدٌ ص» یا خصوص خوش همسایگی است و یا کل سفارشات ماسبق اعم از تقوا، پارسایی، اجتهاد، راستگویی، امانت داری و خوش همسایگی. در هر صورت تمام این سفارشات، مکارمی است که رسول خدا صلی الله علیه و آله برای تبلیغ و انجام آنها مبعوث شده است؛ همچنانکه آن حضرت فرمود:

«بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَحَاسِنَ الْأَخْلَاق‏»[2]

من برانگیخته شده‌ام تا نیکى ‏هاى اخلاقى را به کمال و تمام برسانم.

 

توضیح دوم:

مراد از عشیره‌های آنان در «صَلُّوا فِی عَشَائِرِهِمْ»، یا عشیره‌های عموم مسلمانان است و یا عشیره‌های خصوص اهل سنت. به احتمال زیاد امام علیه‌السلام خصوص اهل تسنن را اراده کرده و به شیعیانشان سفارش کرده اند تا در میان اهل تسنن و حتی نماز جماعت آنان حاضر شوند تا بدین سبب موجبات تألیف قلوب آنان و وحدت مسلمین را فراهم سازند. همچنان‌که از امام صادق علیه‌السلام هم سفارشی با همین عبارت (صَلُّوا فِی عَشَائِرِهِم)[3] صادر شده و مرحوم علامه مجلسی از از قول بعضی از شارحین، آن را به قرینۀ مقام، حضور در نماز جماعت اهل سنت معنی کرده‌ است.[4]



[1] تحف العقول؛ ص 487 و 4870

[2] مجموعة ورام؛ ج‏1؛ ص 89

[3] الکافی (ط - الإسلامیة)؛ ج‏2؛ ص 219

[4] مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول، ج‏9، ص 179

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.