یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

نشانه‌های یازده‌گانۀ خداوند

جمعه, ۲۳ آذر ۱۳۹۷، ۰۵:۲۴ ب.ظ

«آیه» در لغت به معنى نشانه و علامت است و در قرآن در معانى گوناگونى به کار رفته که یکی از این معانی، دلیل و نشانه خداشناسى و وحدانیت خداوند است.

مرحوم علامۀ طباطبایی نحوۀ دلالت آیات خداوند بر توحید و کمال او را چنین تبیین میکند که:

«تفکر در نظامى که بر این عالم جریان دارد حکم مى ‏کند بر اینکه ابعاض این عالم مربوط به هم و سازگار با هم هستند و همه عالم روى هم و هر جزئى از اجزاى آن متوجه غایت‌هاى خاص به خود هستند و این خود کاشف از آن است که این نظام به تدبیر واحد عقلى ارتباط دارد که در نهایت اتقان و محکمى است و دلالت مى ‏کند بر اینکه رب واحدى دارد که این مدبر واحد در ربوبیتش شریک ندارد؛ عالمى است که دچار جهل نمى‏گردد؛ قادرى است که در قدرتش مقهور کسى نمى ‏شود و نسبت به تمامى موجودات و مخصوصاً انسان عنایت و توجه دارد و او را به سوى سعادت جاودانه ‏اش سوق مى ‏دهد».[1]

 

در قرآن کریم یازده آیه وجود دارد که همه با تعبیر «مِنْ‏ آیاتِهِ» (یکى از نشانه ‏هاى خدا ...) آغاز مى ‏شود. هفت آیه از این آیات در سورۀ «روم»، دو آیه از این آیات در سورۀ فصلت و دو آیه نیز در سورۀ «شوری» بیان شده است.

این آیات نکات جالبى از دلائل توحید و نشانه‏ هاى پروردگار را در نظام عالم هستى بازگو مى ‏نماید:

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ أَنْ خَلَقَکُمْ مِنْ تُرابٍ ثُمَّ إِذا أَنْتُمْ بَشَرٌ تَنْتَشِرُونَ» (روم 20)

یکى از نشانه‏ هاى او این است که شما را از خاک آفرید؛ سپس شما انسان‌هایى شدید که در روى زمین منتشر گشتید.

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فی‏ ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ» (روم 21)

و از نشانه‏ هاى او این است که همسرانى از جنس خودتان براى شما آفرید تا در کنار آن‌ها آرامش یابید.

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ خَلْقُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ اخْتِلافُ أَلْسِنَتِکُمْ وَ أَلْوانِکُمْ إِنَّ فی‏ ذلِکَ لَآیاتٍ لِلْعالِمینَ» (روم 22)

و از نشانه ‏هاى خداوند، آفرینش آسمان‏ها و زمین و گوناگونى زبان‏ ها و رنگ‏ هاى شما است. بى‏تردید، در این نوع آفرینش‏، براى دانایان نشانه‏ هایى وجود دارد.

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ مَنامُکُمْ بِاللَّیْلِ وَ النَّهارِ وَ ابْتِغاؤُکُمْ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ فی‏ ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَسْمَعُونَ» (روم 23)

و از نشانه‏ هاى او خواب شما در شب و روز و تلاش و کوشش شما براى بهره گیرى از فضل پروردگار است.‏ در این امور نشانه ‏هایى است براى آنها که گوش شنوا دارند.

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ یُریکُمُ الْبَرْقَ خَوْفاً وَ طَمَعاً وَ یُنَزِّلُ مِنَ السَّماءِ ماءً فَیُحْیی‏ بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها إِنَّ فی‏ ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَعْقِلُونَ» (روم 24)

و از نشانه‌های او این است که برق و رعد را به شما نشان مى ‏دهد که هم مایه ترس و هم امید است (ترس از صاعقه، و امید به نزول باران)؛ و از آسمان آبى فرو مى‏ فرستد که زمین را بعد از مردنش به وسیلۀ آن زنده مى‏ کند. در این نشانه ‏هایى است براى جمعیّتى که مى ‏اندیشند.

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ أَنْ تَقُومَ السَّماءُ وَ الْأَرْضُ بِأَمْرِهِ ثُمَّ إِذا دَعاکُمْ دَعْوَةً مِنَ الْأَرْضِ إِذا أَنْتُمْ تَخْرُجُونَ» (روم 25)

و از نشانه‏ هاى او این است که آسمان و زمین به فرمانش برپا هستند؛ پس چون شما را با یک بار خواندن از زمین فراخوانَد، بناگاه [از گورها] خارج مى ‏شوید.

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ أَنْ یُرْسِلَ الرِّیاحَ مُبَشِّراتٍ وَ لِیُذیقَکُمْ مِنْ رَحْمَتِهِ وَ لِتَجْرِیَ الْفُلْکُ بِأَمْرِهِ وَ لِتَبْتَغُوا مِنْ فَضْلِهِ وَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُون» (روم 46)

و از نشانه‏ هاى خداوند این است که بادها را درحالى‏ که نوید دهنده ‏اند مى‏ فرستد تا [به شما مژده باران دهد و] از رحمت خود به شما بچشاند و کشتى ‏ها به فرمان او حرکت کنند و شما از فزون‏بخشى او طلب کنید؛ و باشد که سپاس بگزارید.

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ اللَّیْلُ وَ النَّهارُ وَ الشَّمْسُ وَ الْقَمَرُ لا تَسْجُدُوا لِلشَّمْسِ وَ لا لِلْقَمَرِ وَ اسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذی خَلَقَهُنَّ إِنْ کُنْتُمْ إِیَّاهُ تَعْبُدُونَ» (فصلت 37)

و از نشانه ‏هاى [قدرت‏] او شب و روز و خورشید و ماه است. نه براى خورشید سجده کنید و نه براى ماه؛ و براى خدایى که آنها را آفریده است سجده کنید، اگر تنها او را مى‏ پرستید.

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ أَنَّکَ تَرَى الْأَرْضَ خاشِعَةً فَإِذا أَنْزَلْنا عَلَیْهَا الْماءَ اهْتَزَّتْ وَ رَبَتْ إِنَّ الَّذی أَحْیاها لَمُحْیِ الْمَوْتى‏ إِنَّهُ عَلى‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدیرٌ» (فصلت 39)

و از آیات او این است که زمین را خشک (و بى‏ جان) مى ‏بینى، امّا هنگامى که آب بر آن مى ‏فرستیم به جنبش درمى ‏آید و نموّ مى ‏کند؛ همان کسى که آن را زنده کرد، مردگان را نیز زنده مى‏ کند؛ او بر هر چیز تواناست‏.

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ خَلْقُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ ما بَثَّ فیهِما مِنْ دابَّةٍ وَ هُوَ عَلى‏ جَمْعِهِمْ إِذا یَشاءُ قَدیرٌ» (شوری 29)

و یکى از آیاتش خلقت آسمانها و زمین و جنبندگانی است که در آن دو منتشر کرده، و او هر وقت بخواهد مى‏ تواند آنها را جمع آورى کند.

 

«وَ مِنْ‏ آیاتِهِ‏ الْجَوارِ فِی الْبَحْرِ کَالْأَعْلامِ» (شوری 32)

و از نشانه ‏هاى او کشتى ‏هاى کوه پیکرى است که در دریا روان هستند.



[1] المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‏11، ص 293؛ ترجمه تفسیر المیزان، ج ‏11، ص 398

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.