یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

علم نعمت بزرگی برای انسان محسوب می‌شود؛ ولی چیزی که مهم است این است که آن علم، باعث غرور و تکبر انسان نگردد؛ به همین دلیل است که از امیر المؤمنین علیه السلام روایت شده که فرمودند: «ثمرۀ علم، فروتنی است»[1].

 

از حضرت علی علیه‌السلام روایت شده که آن حضرت طالبان علم را به سه دسته تقسیم کردند و فرمودند:

«طَلَبَةُ هَذَا الْعِلْمِ عَلَى ثَلَاثَةِ أَصْنَافٍ أَلَا فَاعْرِفُوهُمْ بِصِفَاتِهِمْ وَ أَعْیَانِهِمْ»

طالبان این علم[2]، سه دسته هستند؛ آگاه باشید و آنان را با صفات و مشخصات بشناسید:

«صِنْفٌ مِنْهُمْ یَتَعَلَّمُونَ لِلْمِرَاءِ وَ الْجَدَلِ [الْجَهْلِ‏] وَ صِنْفٌ مِنْهُمْ یَتَعَلَّمُونَ لِلِاسْتِطَالَةِ وَ الْخَتْلِ وَ صِنْفٌ مِنْهُمْ یَتَعَلَّمُونَ لِلْفِقْهِ وَ الْعَمَلِ»

دسته ‏اى از آنان دانش را به منظور خودنمائى و جدل با دیگران مى ‏آموزند؛ و دسته‌ای دیگر هدفشان گردن فرازى و نیرنگ بازى است؛ و یک دسته نیز براى فهمیدن و عمل کردن به آن، علم را می‌آموزند.

«فَأَمَّا صَاحِبُ الْمِرَاءِ وَ الْجَدَلِ [الْجَهْلِ‏] تَرَاهُ مُوذِیاً مُمَارِیاً لِلرِّجَالِ فِی أَنْدِیَةِ الْمَقَالِ قَدْ تَسَرْبَلَ بِالتَّخَشُّعِ وَ تَخَلَّى مِنَ الْوَرَعِ فَدَقَّ اللَّهُ مِنْ هَذَا حَیْزُومَهُ وَ قَطَعَ مِنْهُ خَیْشُومَهُ»

اما خودنما و جهالت ‏ورز را بینى که در انجمن‏ هاى سخن، به آزار دیگران بپردازد و با مردم به جدال برخیزد؛ جامۀ خداترسى دربرکرده است ولى در دل پروائى از خدا ندارد. خدا سینۀ چنین دانشمندى را بشکند و بینى ‏اش را از بن برچیند.

«وَ أَمَّا صَاحِبُ الِاسْتِطَالَةِ وَ الْخَتْلِ فَإِنَّهُ یَسْتَطِیلُ عَلَى أَشْبَاهِهِ مِنْ أَشْکَالِهِ وَ یَتَوَاضَعُ لِلْأَغْنِیَاءِ مِنْ دُونِهِمْ فَهُوَ لِحَلْوَائِهِمْ هَاضِمٌ وَ لِدِینِهِ حَاطِمٌ فَأَعْمَى اللَّهُ مِنْ هَذَا بَصَرَهُ وَ قَطَعَ مِنْ آثَارِ الْعُلَمَاءِ أَثَرَهُ»

و اما گردن‌فراز و دغل باز، بر هم‌شکلان خود، گردن فرازی کند و در برابر ثروتمندان دیگر فروتنى نماید تا از نعمت‏ هاى شیرین آنان بهره بگیرد و دین خود را بشکند. خدا دیدۀ چنین عالمى را کور فرماید و از میان دانشمندان نام و نشانش را برچیند.

«وَ أَمَّا صَاحِبُ الْفِقْهِ وَ الْعَمَلِ تَرَاهُ ذَا کَآبَةٍ وَ حُزْنٍ قَدْ قَامَ اللَّیْلَ فِی حِنْدِسِهِ وَ قَدِ انْحَنَى فِی بُرْنُسِهِ یَعْمَلُ وَ یَخْشَى خَائِفاً وَجِلًا مِنْ کُلِّ أَحَدٍ إِلَّا مِنْ کُلِّ ثِقَةٍ مِنْ إِخْوَانِهِ فَشَدَّ اللَّهُ مِنْ هَذَا أَرْکَانَهُ وَ أَعْطَاهُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ أَمَانَهُ»[3]

و اما دانشمند فقیه و خردمند را بینى که اندوهناک و شکسته خواطر، در دل شب‌هاى تار، به نماز برخواسته و با شب‌کلاه مخصوص عبادت، کمر اطاعت در برابر حق خم نموده و با همه اطاعت و بندگى از خداوند هراسناک است و جز با برادران دینى و فهمیده از همه ترسناک و کناره‌گیر است. خداى پایۀ چنین دانشمندى را استوار کند و در روز رستاخیز آسوده خواطرش فرماید.[4]



[1] عیون الحکم و المواعظ (لیثی)؛ ص 42؛ شمارۀ 979

[2] ظاهراً مراد از «این علم»، علم دین است؛ شاید هم مراد مطلق علم است که حضرات معصومین علیهم‌السلام تعلیم دهندگان آن بودند.

[3] الأمالی؛ مرحوم شیخ صدوق؛ ص 629

[4] ترجمۀ فهری زنجانی

  • ۹۷/۱۰/۰۸

طالب علم

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.