یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

از امیرالمؤمنین علیه‌السلام روایت شده که فرمودند:

«خِیَارُ خِصَالِ النِّسَاءِ شِرَارُ خِصَالِ الرِّجَالِ الزَّهْوُ وَ الْجُبْنُ وَ الْبُخْلُ فَإِذَا کَانَتِ الْمَرْأَةُ مَزْهُوَّةً لَمْ تُمَکِّنْ مِنْ نَفْسِهَا وَ إِذَا کَانَتْ بَخِیلَةً حَفِظَتْ مَالَهَا وَ مَالَ بَعْلِهَا وَ إِذَا کَانَتْ جَبَانَةً فَرِقَتْ مِنْ کُلِّ شَیْ‏ءٍ یَعْرِضُ لَهَا»[1]

بهترین خصلت‌های زنان، بدترین خصلت‌های مردان است و آن خصلت ها عبارتند از «کبر» و «ترسیدن» و « بخل ورزیدن». پس هرگاه زن متکبّره باشد (به کسى جز شوهرش) سر فرود نمى‏آورد و هرگاه بخیل و زفت باشد مال خود و شوهرش را نگاه مى‏دارد و هرگاه ترسو باشد از آنچه به او رو آورد (و موجب بد نامى و خشم شوهرش گردد) مى‏ترسد (و دورى مى‏گزیند).

 

نکتۀ مهمی که دربارۀ فوق وجود دارد این است که:

از این روایت نمی‌توان استفاده کرد که تمام بهترین خصلت‌های زنان، بدترین خصلت‌های مردان است؛ همچنانکه نمی‌توان چنین استفاده کرد که هر یک از خصلت‌های کبر، ترس و بخل، در همه جا برای زنان فضیلت محسوب می‌شود! زیرا این روایت درصدد بیان وظیفۀ زنان در رفتار با اجانب و اهتمام او به پاسداشت حریم عرض و مال همسرش است.

بنابراین روایت فوق چنین تفسیر می‌شود که: هرچند تکبر یکی از رذایل اخلاقی محسوب می‌شود، ولی اگر روی‌گردانی و عدم ملاطفت نسبت به نامحرمان، باعث حفاظت زن از تعدی اجانب و مصون ماندن حریم عفاف گردد، این رفتار برای زن فضیلت محسوب می‌شود؛ در عین حال که این صفت (تکبر) در مواضع دیگر و در جاهایی که پای اجانب در میان نبوده و ریبه‌ای وجود نداشته باشد، نکوهیده شده است.

همینطور هرچند ترسو بودن انسان نکوهیده شده است، ولی ترس باعث شود که زن از آنچه و موجب بد نامى و خشم شوهرش شود دورى کند، این نوع ترس برای او فضیلت محسوب می‌شود؛ در عین حال که این صفت (ترس) در مواضع دیگر و در جاهایی که انسان باید شجاع و نترس باشد، نکوهیده شده است.

و همینطور هرچند بخل ورزیدن، خصلت زشتی است، ولی اگر باعث شود که زن نگهبان اموال شوهرش باشد و آن را با بخشش بدون رضایت شوهر به دیگران پراکنده نکند، این خصلت، برای زن پسندیده خواهد بود؛ در عین حال که این خصلت (بخل) در مواضع دیگر و در جاهایی که انسان باید از اموال خودش بخشش داشته باشد، نکوهیده شده است.



[1] نهج البلاغة (نسخۀ صبحی صالح)؛ حکمت 234؛ ص 509

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.