یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

خداوند مخالف شادمانی و سرور انسان در هنگام بهره‌مندی او از نعمت‌ها نیست؛ ولی یکی از آفت‌هایی که انسان در هنگام بهره‌مندی از نعمت‌های الهی دچار آن می‌شود این است که انسان ‌خیال کند که دائما در حال تنعم و سرور باقی خواهد ماند و هیچگاه این نعمت از او سلب نخواهد شد. به عبارت دیگر انسان نسبت به نعمت‌هایی که از آن بهره‌مند است اطمینان خاطر پیدا کرده و خود را مالک همیشگی آن بداند.

 

خداوند در قرآن کریم از این حالت انسان، با عبارت «فَرِح» یاد می کند و او را به خاطر این خصلت نکوهیده، سرزنش کرده و می‌فرماید:

«وَ لَئِنْ أَذَقْناهُ نَعْماءَ بَعْدَ ضَرَّاءَ مَسَّتْهُ لَیَقُولَنَّ ذَهَبَ السَّیِّئاتُ عَنِّی إِنَّهُ لَفَرِحٌ فَخُور»[1]

اگر بعد از بیمارى که به وى رسیده، شفا و عافیتى به او بچشانیم مى‏گوید دردهاى بدى از من دور شد، و آن چنان شادى مى‏کند و فخر مى‏فروشد که گویى بهبودى را از ما ندانسته، و احتمال برگشتن بیمارى را نمى‏ دهد.


اگر انسان فکر کند که آنچه از نعمت که در اختیار او است زوال پذیر است و نمى‏توان به بقاء و دوام آن اعتماد نمود، چون امر به دست او نیست، بلکه به دست غیر او است، همچنان که احتمال دارد که آنچه از گرفتاری‌ها و مصائب که از او برطرف شده دوباره برگردد، در این صورت دیگر خوشحال نمى‏شد؛ چون هیچ انسان عاقلى درباره امرى مستعار و ناپایدار خوشحالى نمى‏‌کند.[2]



[1] سوره هود، آیه 10

[2] المیزان فی تفسیر القرآن، ج‏10، ص 157

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.