یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

انسان در هر رتبه و جایگاه علمی و معنوی هم باشد، باید مراقب نفس سرکش خود باشد؛ چراکه ممکن است در اثر وسوسه‌های شیطان و دلبستگی به مظاهر دنیوی، از طریق هدایت سقوط کند و عاقبت به شرّ شود.

 

یکی از این اشخاص که با وجود جایگاه علمی و معنوی والا، عاقبت به شرّ شد، شخصی بود به نام «احمد بن هلال».

«احمدبن‌هلال» شخصی بود که پنجاه و چهار مرتبه حج گزارده بود و بیست مرتبه آن را پیاده انجام داده بود. راویان اصحاب با او ملاقات مى‏کردند و از او حدیث می‌گرفتند![1]

این شخص که در دوران ابتدائی امامت حضرت مهدی علیه‌السلام زندگی می‌کرد در ریاکاری، خیانت و سرپیچی از دستورات امام، کار خود را به آنجا رساند که حضرت صاحب‌الامر علیه‌السلام در توقیعی که به قاسم‌بن‌علا -کاردار آن حضرت در عراق- فرستادند، احمدبن‌هلال را لعن کردند و دربارۀ او فرمودند:

«احْذَرُوا الصُّوفِیَّ الْمُتَصَنِّعَ ... قَدْ کَانَ أَمْرُنَا نَفَذَ إِلَیْکَ فِی الْمُتَصَنِّعِ ابْنِ هِلَالٍ لَا رَحِمَهُ اللَّهُ، بِمَا قَدْ عَلِمْتَ لَمْ یَزَلْ لَا غَفَرَ اللَّهُ لَهُ ذَنْبَهُ وَ لَا أَقَالَهُ عَثْرَتَهُ یُدَاخِلُ فِی أَمْرِنَا بِلَا إِذْنٍ مِنَّا وَ لَا رِضًى، یَسْتَبِدُّ بِرَأْیِهِ، فَیَتَحَامَى مِنْ دُیُونِنَا، لَا یُمْضِى مِنْ أَمْرِنَا إِلَّا بِمَا یَهْوَاهُ وَ یُرِیدُ، أَرْدَاهُ اللَّهُ بِذَلِکَ فِی نَارِ جَهَنَّمَ، فَصَبَرْنَا عَلَیْهِ حَتَّى بَتَرَ اللَّهُ بِدَعْوَتِنَا عُمُرَهُ... لَا شَکَرَ اللَّهُ قَدْرَهُ! لَمْ یَدْعُ الْمَرْءُ رَبَّهُ بِأَنْ لَا یُزِیغَ قَلْبَهُ بَعْدَ أَنْ هَدَاهُ وَ أَنْ یَجْعَلَ مَا مَنَّ بِهِ عَلَیْهِ مُسْتَقَرّاً وَ لَا یَجْعَلَهُ مُسْتَوْدَعاً...»[2]

از این صوفى متظاهر و ریاکار بپرهیزید... دستور ما براى تو در مورد متظاهر فریبکار ابن هلال صادر شد؛ خدا او را نیامرزد و هرگز از گناه او نگذرد و خطایش را چشم پوشى نکند. بدون اینکه ما بپذیریم، خود را به ما بست؛ با خود رأیى از تعهدات ما سرباز مى‏زند؛ هر دستور ما را به آن طور که خودش مى‏خواهد انجام مى‏دهد. خدا او را برو در جهنم اندازد. خیلى صبر کردیم تا بالاخره خداوند عمرش را به دعاى ما قطع کرد... خدا او را بى‏ ارزش کند؛ بدبختى او را فرا گرفت و بعد از هدایت، گمراه گردید و نتوانست نعمت خدا را نگه دارد و آن را از دست داد.


از این کلمات امام عصر (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) روشن می‌شود که احمدبن‌هلال قبلاً بر طریق هدایت بوده و از نعمت ایمان بهره‌مند بود؛ ولی با ریاکاری و دروغ، خود را به امام علیه‌السلام نسبت می‌داد، از دستورات امام سرپیچی کرد و بدون اینکه دستورات حضرت را به مردم منتقل کند، براساس تمایلات نفسانی و خودرأیی عمل نمود و بدین ترتیب مشمول نفرین حضرت صاحب الأمر علیه‌السلام واقع شد و عاقبت به شرّ از دنیا رفت.



[1] رجال الکشی - إختیار معرفة الرجال، نیمه اول قرن 4 هجری قمری، ص: 535

[2] رجال الکشی - إختیار معرفة الرجال، نیمه اول قرن 4 هجری قمری، ص: 536

  • ۹۸/۰۲/۱۵

عاقبت به شری

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.