یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

عظمت مصائب اهل بیت در بیان امام سجاد علیه‌السلام

سه شنبه, ۱۹ شهریور ۱۳۹۸، ۰۸:۰۰ ب.ظ


مصائبی که بر حضرت سیدالشهداء و خاندان مکرم ایشان وارد شد، چنان عظیم است که قابل‌درک و توصیف نیست.

گویاترین بیان در این رابطه  را حضرت سیدالساجدین و زین‌العابدین امام سجاد علیه‌السلام بیان فرموده‌اند.


نقل است بعد از قیام عاشورا و بعد از مصائب و جریاناتی که در کوفه و شام بر اهل‌بیت علیهم‌السلام وارد شد، وقتی امام سجاد علیه‌السلام به همراه خاندان رسول خدا صلی‌الله علیه و آله به نزدیکی مدینه رسیدند، مردم مدینه به استقبال ایشان شتافتند و با نوحه و شیون به آنان تسلیت گفتند.

در این هنگام امام سجاد علیه‌السلام خطبه‌ای جان‌سوز فرمودند که یکی از فرازهای آن این عبارت است:

"وَ اللَّهِ لَوْ أَنَّ النَّبِیَّ تَقَدَّمَ إِلَیْهِمْ فِی قِتَالِنَا کَمَا تَقَدَّمَ إِلَیْهِمْ فِی الْوِصَایَة بِنَا لَمَا زَادُوا عَلَى مَا فَعَلُوا بِنَا"1

سوگند به خدا اگر پیامبر (صلی‌الله علیه و آله و سلم) به‌جای سفارش‌هایی که در احترام به حقّ ما نمود، سفارش به جنگ با ما مى ‏کرد، زیادتر ازآنچه با ما انجام دادند، نمى ‏توانستند انجام دهند.

 

برای درک بهتر این فرمایش امام زین‌العابدین علیه‌السلام مقدمه‌ای را بیان می‌کنیم:

محبت، مودت و ولایت اهل‌بیت علیهم‌السلام تکلیفی است که از طرف خداوند بر مردم واجب شده است. خداوند در قرآن کریم می‌فرماید:

"قُل لَّا أَسَألُکمُ‏ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فىِ الْقُرْبى"2

(ای پیامبر به مردم) بگو: من هیچ پاداشى از شما بر رسالتم درخواست نمى‏کنم جز دوست‌نداشتن نزدیکانم (اهل‌بیتم).

روایات فراوانى در منابع اهل سنت و شیعه از شخص پیامبر صلی‌الله علیه و آله نقل‌شده که نشان مى ‏دهد منظور از" قربى" اهل‌بیت و نزدیکان و خاصان پیامبر هستند.3

در فرمایشات رسول خدا صلی‌الله علیه و آله نیز سفارش‌های فراوانی به این مهم شده است. همچنان که در سیره عملی آن حضرت نیز موارد متعددی وجود دارد که چقدر آن حضرت نسبت به حضرت علی علیه‌السلام، حضرت زهرا سلام‌الله علیها و فرزندان ایشان محبت و علاقه نشان می‌دادند.

برای نمونه در روایت است که رسول خدا صلی‌الله علیه و سلم نماز می‌خواند و حسن و حسین علیهماالسلام بر پشت آن حضرت بالا می‌رفتند. بعضی خواستند آن دو بزرگوار را از حضرت دور کنند. ولی حضرت فرمودند:

با آن‌ها کاری نداشته باشید؛ پدر و مادرم به قربانشان؛ هر کس مرا دوست دارد، باید این دو را دوست داشته باشد.4

 

با توجه به این نکته، امام سجاد علیه‌السلام عظمت مصیبت را چنین بیان می‌کنند که:

باوجوداین همه سفارش‌های رسول خدا صلی‌الله علیه و آله نسبت به محبت و ولایت ما اهل‌بیت، این قوم ظالم چنان مصائبی بر سر خاندان آن حضرت آوردند که اگر رسول خدا صلی‌الله علیه و آله به‌جای سفارش به محبت آنان، سفارش به جنگ با آنان می‌کرد، بیشتر و بدتر از این جنایات نمی‌توانستند مرتکب شوند!

 



[1] اللهوف على قتلى الطفوف / ترجمه فهرى ؛ ص202

[2] سوره شورى ، آیه 23

[3] تفسیر نمونه، ج‏20، ص: 410

[4] ذخائر العقبی فی مناقب ذوی القربی ، ص123 

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.