یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

اوصاف امام رضا (ع) در بیان رسول خدا (ص)

سه شنبه, ۱ تیر ۱۴۰۰، ۱۰:۳۰ ق.ظ


از رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله روایت شده که در ضمن ذکر ائمۀ بعد از امام حسین علیه‌السلام، نام امام علی بن موسی الرضا علیه‌السلام را بردند و فرمودند:

«یَخْرُجُ [مِنْ صُلْبِ‏] مُوسَى عَلِیٌّ ابْنُهُ یُدْعَى بِالرِّضَا مَوْضِعُ الْعِلْمِ وَ مَعْدِنُ الْحِلْمِ»

از صلب موسى (امام کاظم علیه‌السلام) فرزندش على (امام رضا علیه‌السلام) را به دنیا خواهد آمد که به (لقب) «رضا» خوانده شود؛ او جایگاه علم و معدن حلم است.

سپس فرمود:

«بِأَبِی‏ الْمَقْتُولُ‏ فِی‏ أَرْضِ‏ الْغُرْبَة»[1]

پدرم به فداى (آن) کشته شده در دیار غربت باد.

 

رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله در این روایت نورانی، امام رضا علیه‌السلام را به اوصافی ستودند که عبارتند از:


1.«الرِّضَا»

علت اینکه آن جناب را رضا نام نهادند از این جهت بود که خداوند عزوجل از وى رضایت داشت و همچنین حضرت رسول و ائمه علیهم‌السلام راضی بودند. همچنین گفته شده: علت نامگذاری آن جناب به «رضا» براى این بود که مخالف و الفت‌گیرنده[2] از وى راضى بودند‏».[3]

 

2. «مَوْضِعُ الْعِلْمِ»

از حضرت امام موسی بن جعفر علیه‌السلام روایت شده که به پسرانش فرمود:

«هَذَا أَخُوکُمْ عَلِیُّ بْنُ مُوسَى الرِّضَا عَالِمُ آلِ مُحَمَّدٍ فَسَلُوهُ عَنْ أَدْیَانِکُمْ وَ احْفَظُوا مَا یَقُولُ لَکُمْ»[4]

این برادر شما على‌بن‌موسی‌الرضا، عالم آل محمد (صلی‌الله‌علیهم‌اجمعین) است؛ مسائل خود را از وى بپرسید و مطالبی که به شما می‌گوید را نگهدارى کنید.

 

3. «مَعْدِنُ الْحِلْمِ»

امام رضا علیه‌السلام مانند سایر معصومین علیهم‌السلام به معدن حلم توصیف شده است.

«حِلْم» یعنى خوددارى نفس و طبیعت از هیجان خشم[5] و حلیم کسی است بر خشم خویش مسلط است و نسبت به مجازات خطاکار عجله نمی‌کند.

 

4. «الْمَقْتُولُ‏ فِی‏ أَرْضِ‏ الْغُرْبَة»

از آنجا که امام رضا علیه السلام در سرزمین خراسان و دور از وطن، خانواده و اقوام خویش که در مدینه بودند، به شهادت رسید، به «غریب» توصیف شده است.

 

نکتۀ جالب این روایت نورانی، کلام رسول خدا صلی الله علیه و اله است که دربارۀ امام رضا علیه السلام فرمود: «بِأَبِی‏ الْمَقْتُولُ‏ فِی‏ أَرْضِ‏ الْغُرْبَة» (پدرم فدای کسی که در سرزمین غربت به شهادت رسید)؛ و این نشان از شدت محبت و عنایت آن حضرت به امام على‌بن‌موسی‌الرضا علیه السلام دارد سالها بعد  از ایشان به دنیا آمده‌ است.



[1] کفایة الأثر فی النص على الأئمة الإثنی عشر؛ ص 84

[2] شاید مراد از «الفت‌گیرنده» کسانی هستند که مسلمان یا شیعه نیستند ولی بین آنها و مؤمنین  الفت ایجاد شده است

[3] إعلام الورى بأعلام الهدى (ط - القدیمة)؛ ص 314

[4] إعلام الورى بأعلام الهدى (ط - القدیمة) ؛ ص 328

[5] مفردات ألفاظ القرآن؛ ص 253

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.