یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

گاهی مطلبی تأثیرگذار می‌خوانم؛ سخنانی حکیمانه می‌شنوم؛ با نکاتی جالب مواجه می‌شوم.
اینجاست که حیفم می‌آید این مطالب را از دست دهم؛ نمی‌خواهم فراموششان کنم؛ و البته دوست دارم دیگران نیز از این مطالب بهره‌مند شود؛
مخصوصاً اگر این مطالب، کلام‌الله باشند که به عبارت خود قرآن «أحسن الحدیث» است؛
و یا فرمایشات معصومین علیهم‌السلام باشند که خودشان دربارۀ آن فرموده‌اند: «حدیث ما دل‌ها را زنده می‌کند».
این وبلاگ وسیله‌ای است برای این هدف تا چنین مطالبی ثبت‌ و منتشر شوند.

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

برخلاف باور بعضی از انسانها که جمادات و حیوانات غیر انسان را فاقد عقل و شعور و اختیار میدانند، به نص قرآن کریم، سایر حیوانات و حتی جمادات هم دارای عقل، خرد، اختیار و گرایش به توحید هستند. به‌عنوان نمونه برخی از این آیات را بیان میکنیم.

دلیل اختیار:

ثُمَّ اسْتَوىإِلَى السَّماءِ وَ هِیَ دُخانٌفَقالَ لَها وَ لِلْأَرْضِ ائْتِیا طَوْعاً أَوْ کَرْهاً قالَتا أَتَیْنا طائِعین(سوره فصّلت، آیه 11)

سپس آهنگِ [آفرینشِ‏] آسمان کرد و آن بخارى بود. پس به آن و به زمین فرمود: «خواه یا ناخواه بیاییدآن دو گفتند: فرمانپذیر آمدیم‏.

دلیل گرایش به توحید:

أَ لَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ یُسَبِّحُ لَهُ مَنْ فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ الطَّیْرُ صَافَّاتٍکُلٌّ قَدْ عَلِمَ صَلاتَهُ وَ تَسْبیحَهُ وَ اللَّهُ عَلیمٌ بِما یَفْعَلُونَ (سوره نور، آیه 41)

آیا ندانسته اى که هر که [و هر چه‏] در آسمان‌ها و زمین است براى خدا تسبیح مىگویند و پرندگان [نیز] درحالی‌که در آسمان پر گشوده اند [تسبیح او مىگویند]؟ همه ستایش و نیایش خود را مى دانند و خدا به آنچه مىکنند داناست.

تُسَبِّحُ لَهُ السَّماواتُ السَّبْعُ وَ الْأَرْضُ وَ مَنْ فیهِنَّ وَ إِنْ مِنْ شَیْءٍ إِلاَّ یُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَ لکِنْ لا تَفْقَهُونَتَسْبیحَهُمْ إِنَّهُ کانَ حَلیماً غَفُوراً (سوره إسراء، آیه 44)

آسمان‌های هفتگانه و زمین و هر کس که در آن‌هاست او را تسبیح مىگویند و هیچ‌چیز نیست مگر اینکه در حال ستایش، تسبیح او مىگوید، ولى شما تسبیح آن‌ها را درنمىیابید. به‌راستی‌که او همواره بردبار [و] آمرزنده است.

تسبیح و پرستندگی نشانۀ اختیار است و اختیار بدون درک کلیات معنا ندارد؛ زیرا موجود مختار تا نداند که آفرینندهای دارد که باید او را اطاعت کند، او را پرستش نمیکند

گفتگوی حضرت سلیمان با مورچه و هدهد هم دلیل دیگری بر این است که آنان دارای شعور، اختیار و عقل هستند.

تفاوت موجودات در شدت و ضعف قوای آنان است؛ یعنی همه آن‌ها شعور و اختیار دارند ولی ادراک، اختیار و عقل آنان در مقایسه با ادراک، اختیار و عقل انسان ناچیز است.

 


نظرات  (۱)

  • سلمان فارسی
  • عالی

    پاسخ:
    سلام. سپاسگزارم

    ارسال نظر

    تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.