یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

خداوند در ابتداء سورۀ بقره می‌فرماید:

«الم ذلِکَ الْکِتابُ لا رَیْبَ فِیهِ هُدىً لِلْمُتَّقِین‏»[1]

این کتاب که هیچ شکّى در آن نیست، هدایتى است براى تقواپیشگان‏.

 

سؤالی که پیش می‌آید این است که چرا خداوند در این آیه، هدایت‌گری قرآن را مختص انسانهای باتقوا معرفی کرده است؟!


در تفسیر نمونه به این سؤال چنین پاسخ داده شده است که:

مسلماً قرآن براى هدایت همه جهانیان نازل شده، ولى علت اینکه در آیه فوق هدایت قرآن مخصوص پرهیزکاران معرفى گردیده، این است که تا مرحله ‏اى از تقوا در وجود انسان نباشد (مرحله تسلیم در مقابل حق و پذیرش آنچه هماهنگ با عقل و فطرت است) محال است انسان از هدایت کتابهاى آسمانى و دعوت انبیاء بهره بگیرد.

به تعبیر دیگر، افراد فاقد ایمان دو گروهند: گروهى هستند که در جستجوى حقیقت هستند و این مقدار از تقوا در دل آنها وجود دارد که هر جا حق را ببینند پذیرا مى‏شوند؛ گروه دیگرى افراد لجوج و متعصب و هواپرستى هستند که نه‌تنها در جستجوى حق نیستند، بلکه هر جا آن را بیابند براى خاموش ‏کردنش تلاش مى‏کنند.

مسلما قرآن و هر کتاب آسمانى دیگر تنها به حال گروه اول مفید بوده و هست و گروه دوم از هدایت آن بهره اى نخواهند گرفت.[2]



[1] سوره بقره، آیه 1 و 2

[2] تفسیر نمونه، ج‏1، ص 68

  • ۹۷/۰۸/۱۵

هدایت قرآن

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.