مقایسۀ رندگی دنیا و زندگی آخرت از زبان قرآن کریم
درسی از صفحه صد و سی و یک قرآن کریم
خداوند در قرآن کریم زندگی دنیا و آخرت را اینچنین مقایسه میکند:
«وَ مَا الْحَیاةُ الدُّنْیا إِلَّا لَعِبٌ وَ لَهْوٌ وَ لَلدَّارُ الْآخِرَةُ خَیْرٌ» (سوره انعام، آیه 32)
زندگى دنیا جز بازى و سرگرمى نیست و قطعاً سراى بازپسین براى کسانى که پرهیزگارى مى کنند بهتر است.
تشبیه زندگى دنیا به بازى و سرگرمى از این نظر است که بازی ها و سرگرمی ها معمولا کارهاى توخالى و بى اساس هستند که از متن زندگى حقیقى دورند، نه آنها که در بازى پیروز مى شوند و نه آنها که شکست مى خورند شکست یافته اند زیرا پس از پایان بازى همه چیز بجاى خود بازمى گردد! بسیار دیده مى شود که کودکان دور هم مى نشینند و بازى را شروع مى کنند یکى را امیر و دیگرى را وزیر و یکى را دزد و دیگرى را قافله اما ساعتى نمى گذرد که نه خبرى از امیر است و نه وزیر و نه دزد و نه قافله و یا در نمایشنامه هایى که بمنظور سرگرمى انجام مى شود صحنه هایى از جنگ یا عشق یا عداوت مجسم مى گردند اما پس از ساعتى خبرى از هیچکدام نیست.
دنیا به نمایشنامه اى مى ماند که بازیگران آن، مردم این جهانند و گاه این بازى کودکانه حتى عاقلان و فهمیده ما را به خود مشغول مى دارد اما چه زود پایان این سرگرمى و نمایش اعلام مى گردد.
«لَعِب» در اصل از ماده لُعاب به معنى آب دهان است که از لب ها سرازیر گردد و اینکه بازى را لَعِب مى گویند، بخاطر آن است که همانند ریزش لعاب از دهان است که بدون هدف انجام مى گیرد.
ولی سراى آخرت براى افراد با تقوا بهتر است؛ زیرا حیاتى است جاویدان و فناناپذیر در جهانى وسیعتر و سطح بسیار بالاتر، در عالمى که سر و کار آن با حقیقت است نه مجاز و با واقعیت است نه خیال، در جهانى که نعمت هایش با درد و رنج آمیخته نیست و سراسر نعمت خالص است.
منبع: تفسیر نمونه، ج5، ص 207