مرده و زندۀ واقعی از منظر قرآن کریم
درسی از صفحه صد و چهل و سه قرآن کریم
خداوند در قرآن کریم افرادى را که در گمراهى بوده اند، سپس با پذیرش حق و ایمان تغییر مسیر داده اند تشبیه به مرده اى مى کند که به اراده و فرمان خدا زنده شده است و بهره مند از نوری شده اند که در پرتو آن مى تواند راه راست را تشخیص داده و از لغزش ها در امان باشند. و افراد بى ایمان لجوج را تشبیه به کسی نموده که در امواج ظلمت ها و تاریکی ها فرو رفته و هرگز از آن خارج نمى گردد:
«أَ وَ مَن کاَنَ مَیْتًا فَأَحْیَیْنَاهُ وَ جَعَلْنَا لَهُ نُورًا یَمْشىِ بِهِ فىِ النَّاسِ کَمَن مَّثَلُهُ فىِ الظُّلُمَاتِ لَیْسَ بخِارِجٍ مِّنهْا»1
آیا کسى که مرده بود، سپس او را زنده کردیم، و نورى برایش قرار دادیم که با آن در میان مردم راه برود، همانند کسى است که در ظلمتها باشد و از آن خارج نگردد؟!
مرحوم علامه طباطبایی این آیه را مثلى براى مؤمن و کافر میداند و میفرماید:
«انسان قبل از آنکه هدایت الهى دستگیریش کند، شبیه میتى است که از نعمت حیات محروم است و حس و حرکتى ندارد؛ و پس از آنکه موفق به ایمان شد و ایمانش مورد رضایت پروردگارش هم قرار گرفت، مانند کسى است که خداوند او را زنده کرده و نورى به او داده که با آن نور مىتواند هر جا که بخواهد برود و در پرتو آن نور راه خود را از چاه و خیرش را از شر و نفعش را از ضرر تمیز دهد، منافع و خیرات را بگیرد و از ضرر و شر احتراز کند. به خلاف کافر که مثلش مثل کسى است که در ظلمت و تاریکى محض به سرمىبرد و راه نجات و مفرى پیدا نمىکند. کافر زندگى و مرگش و همچنین در عوالم بعد از مرگش همه در ظلمت است و در زندگى خیر را از شر و نفع را از ضرر تشخیص نمىدهد».2
آری انسان مؤمن درپرتو ایمان و اعمل صالحش بهره مند از نوری است که با استفاده از پرتو آن راه راست را تشخیص می دهد و از گمراهی و لغزش مصون و محفوظ میماند.
همچنانکه از رسول خدا صلی الله علیه وآله روایت شده که فرمودند:
«الْمُؤْمِنُ یَنْظُرُ بِنُورِ اللَّه»3
(مؤمن با نور خدا می نگرد).
پینوشت:
2. المیزان فی تفسیر القرآن، ج7، ص 336
32. عیون أخبار الرضا علیه السلام ؛ ج2 ؛ ص61