ده صفت و ارزش ممتاز که مردان و زنان میتوانند به صورت مساوی از آنها بهرهمند شوند
در تفسیر مجمع البیان نقل شده که هنگامی که «اسماء بنت عمیس» با همسرش جناب «جعفر بن ابى طالب» از مهاجرت حبشه مراجعت کرد، به نزد همسران رسول اکرم صلّی الله علیه و آله رفت و از آنها پرسید: «آیا چیزى درباره ما زنان از قرآن نازل شده است»؟ همسران پیامبر (ص) جواب دادند: «خیر». پس اسماء نزد رسول خدا (ص) رسید و گفت: «یا رسول اللَّه آیا زنان در خسران و زیان هستند»؟ حضرت فرمود: «از چه جهت»؟ اسماء گفت: «براى آنکه آنها به خوبى یاد نشده اند چنانچه مردان به خوبی یاد شده اند». پس خداوند تعالى این آیه را نازل فرمود (مجمع البیان فی تفسیر القرآن مرحوم طبرسی، ج8، ص 560):
«إِنَّ الْمُسْلِمینَ وَ الْمُسْلِماتِ وَ الْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْقانِتینَ وَ الْقانِتاتِ وَ الصَّادِقینَ وَ الصَّادِقاتِ وَ الصَّابِرینَ وَ الصَّابِراتِ وَ الْخاشِعینَ وَ الْخاشِعاتِ وَ الْمُتَصَدِّقینَ وَ الْمُتَصَدِّقاتِ وَ الصَّائِمینَ وَ الصَّائِماتِ وَ الْحافِظینَ فُرُوجَهُمْ وَ الْحافِظاتِ وَ الذَّاکِرینَ اللَّهَ کَثیراً وَ الذَّاکِراتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَ أَجْراً عَظیماً» (سورة الأحزاب: 35)
به یقین، مردان مسلمان و زنان مسلمان، مردان با ایمان و زنان با ایمان، مردان مطیع فرمان خدا و زنان مطیع فرمان خدا، مردان راستگو و زنان راستگو، مردان صابر و شکیبا و زنان صابر و شکیبا، مردان با خشوع و زنان با خشوع، مردان انفاق کننده و زنان انفاق کننده، مردان روزهدار و زنان روزه دار، مردان پاکدامن و زنان پاکدامن و مردانى که بسیار به یاد خدا هستند و زنانى که بسیار یاد خدا مىکنند، خداوند براى همه آنان مغفرت و پاداش عظیمى فراهم ساخته است.
در این آیه ده صفت «اسلام»، «ایمان»، «اطاعت»، «راستگویی و درستکاری»، «صبر و شکیبایی»، «خشوع و فروتنی»، «احسان و صدقه دادن»، «روزهداری»، «پاکدامنی و پرهیز از زنا» و «به یاد خداوند بودن» ارزشهای مشترک بین مردان و زنان معرفی شدهاند که زنان و مردان میتوانند در این صفات ممتاز به طور مساوی از آنها بهرهمند شوند.