یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

فضیلت و ارزش تزکیه و تهذیب نفس از لسان قرآن کریم

چهارشنبه, ۲۳ فروردين ۱۴۰۲، ۰۹:۱۵ ق.ظ

تزکیه، برگرفته از مادّه «زکو» به معناى پاکى، نموّ و رشد، صلاح و شایستگى و مدح است.[1]

تزکیه نفس، تلاش براى دستیابى به سبب‌هایى است که به پاکى نفس مى‏انجامد و این داراى دو قسم است: با عمل شایسته که این طریقه پسندیده است؛ با گفتار و ستایش که اگر نسبت به خویشتن باشد مذموم است.[2]

فضیلت و ارزش تزکیه‏ در قرآن کریم

چند مطلب در قرآن کریم دلالت بر اهمیت و فضیلت و ارزش تزکیه نفس میکنند؛ از جمله:

1. سوگندهاى متعدّد، نشانگر اهمیّت تزکیه و تطهیر نفس

«و الشَّمسِ وضُحها* والقَمَرِ اذا تَلها* والنَّهارِ اذا جَلّها* والَّیلِ اذا یَغشها* والسَّماءِ وما بَنها* والارضِ وما طَحها* ونَفسٍ وما سَوّها* فَالهَمَها فُجورَها وتَقوها* قَد افلَحَ مَن‏ سَوّها زَکّها»[3] (سوگند به خورشید و تابندگى‏اش، سوگند به مَه چون پى [خورشید] رَوَد. سوگند به روز چون [زمین را] روشن گرداند، سوگند به شب چو پرده بر آن پوشد، سوگند به آسمان و آن کس که آن را برافراشت، سوگند به زمین و آن کس که آن را گسترد، سوگند به نَفْس و آن کس که آن را درست کرد؛ سپس پلیدکارى و پرهیزگارى‏اش را به آن الهام کرد، که هر کس آن را پاک گردانید، قطعاً رستگار شد).

2. تزکیه و تطهیر نفوس، از اهداف بعثت پیامبراسلام (ص)

«رَبَّنا وَ ابْعَثْ فیهِمْ رَسُولاً مِنْهُمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِکَ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ یُزَکِّیهِمْ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَزیزُ الْحَکیم‏»[4] (پروردگارا، در میان آنان، فرستاده‏اى از خودشان برانگیز، تا آیات تو را بر آنان بخواند، و کتاب و حکمت به آنان بیاموزد و پاکیزه‏شان کند، زیرا که تو خود، شکست‏ناپذیر حکیمى).

«کَما أَرْسَلْنا فیکُمْ رَسُولاً مِنْکُمْ یَتْلُوا عَلَیْکُمْ آیاتِنا وَ یُزَکِّیکُمْ وَ یُعَلِّمُکُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ یُعَلِّمُکُمْ ما لَمْ تَکُونُوا تَعْلَمُونَ»[5] (همان طور که در میان شما، فرستاده‏اى از خودتان روانه کردیم، [که‏] آیات ما را بر شما مى‏خواند، و شما را پاک مى‏گرداند، و به شما کتاب و حکمت مى‏آموزد، و آنچه را نمى‏دانستید به شما یاد مى‏دهد).

«هُوَ الَّذى بَعَثَ فِى الامّیّینَ رَسولًا مِنهُم یَتلوا عَلَیهِم ءایتِهِ ویُزَکّیهِم ویُعَلّمُهُمُ الکِتبَ والحِکمَةَ وان کانوا مِن قَبلُ لَفى ضَللٍ مُبین»[6] (اوست آن کس که در میان بى‏سوادان فرستاده‏اى از خودشان برانگیخت، تا آیات او را بر آنان بخواند و پاکشان گرداند و کتاب و حکمت بدیشان بیاموزد، و [آنان‏] قطعاً پیش از آن در گمراهى آشکارى بودند).

3. مقدّم و مهم‏تر بودن تزکیه و تطهیر نفس، نسبت به تعلیم

«کَما أَرْسَلْنا فیکُمْ رَسُولاً مِنْکُمْ یَتْلُوا عَلَیْکُمْ آیاتِنا وَ یُزَکِّیکُمْ وَ یُعَلِّمُکُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ یُعَلِّمُکُمْ ما لَمْ تَکُونُوا تَعْلَمُونَ»[7] (همان طور که در میان شما، فرستاده‏اى از خودتان روانه کردیم، [که‏] آیات ما را بر شما مى‏خواند، و شما را پاک مى‏گرداند، و به شما کتاب و حکمت مى‏آموزد، و آنچه را نمى‏دانستید به شما یاد مى‏دهد).

«لَقد منَّ اللَّهُ عَلَى المُؤمِنین اذ بعث فیهِم رَسولًا مِن انفُسِهِم یتلوا علیهِم ءایتِهِ و یُزکّیهِم ویُعلّمُهُمُ الکِتب والحِکمة وان کانوا مِن قَبلُ لَفى ضَللٍ مُبین»[8] (به یقین، خدا بر مؤمنان منت نهاد [که‏] پیامبرى از خودشان در میان آنان برانگیخت، تا آیات خود را بر ایشان بخواند و پاکشان گرداند و کتاب و حکمت به آنان بیاموزد، قطعاً پیش از آن در گمراهى آشکارى بودند).

«هُوَ الَّذى بَعَثَ فِى الامّیّینَ رَسولًا مِنهُم یَتلوا عَلَیهِم ءایتِهِ و یُزَکّیهِم ویُعَلّمُهُمُ الکِتبَ والحِکمَةَ وان کانوا مِن قَبلُ لَفى ضَللٍ مُبین»[9] (اوست آن کس که در میان بى‏سوادان فرستاده‏اى از خودشان برانگیخت، تا آیات او را بر آنان بخواند و پاکشان گرداند و کتاب و حکمت بدیشان بیاموزد، و [آنان‏] قطعاً پیش از آن در گمراهى آشکارى بودند).



[1] لسان‏ العرب، ج 6، ص 64- 65؛ به نقل از فرهنگ قرآن، ج 8، ص 45

[2] مفردات، ص 380، «زکا»؛ به نقل از فرهنگ قرآن، ج 8، ص 45

[3] شمس (91) 1- 9

[4] بقره (2) 129

[5] بقره (2) 151

[6] جمعه (62) 2

[7] بقره (2) 151

[8] آل‏عمران (3) 164

[9] جمعه (62) 2

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.