هشدار قرآن دربارۀ دوراهی بین اطاعت از خدا و دنیاطلبی
درسی از صفحه صد و نود قرآن کریم
هنگامى که به مسلمانان دستور جهاد داده شد، برخى به فکر پدران، برادران و فرزندان کافر خویش بودند که مىبایست با آنان بجنگند، و برخى دل در گرو سرمایه ها و تجارت خویش داشتند که تا حد زیادى در دست مشرکان بود و با مسافرت هاى آنان به مکه رونق مىگرفت و گروهى نیز که خانه هاى خوبى در مکه داشتند، از ویرانى یا تعطیلى آنها در جنگ هراس داشتند.
خداوند در آیه ى بیست و چهارم سوره ى توبه، به این افراد سخت هشدار مىدهد و میفرماید:
«قُلْ إِنْ کانَ آباؤُکُمْ وَ أَبْناؤُکُمْ وَ إِخْوانُکُمْ وَ أَزْواجُکُمْ وَ عَشِیرَتُکُمْ وَ أَمْوالٌ اقْتَرَفْتُمُوها وَ تِجارَةٌ تَخْشَوْنَ کَسادَها وَ مَساکِنُ تَرْضَوْنَها أَحَبَّ إِلَیْکُمْ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ جِهادٍ فِی سَبِیلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّى یَأْتِیَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَ اللَّهُ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الْفاسِقِینَ» (سوره توبه، آیه 24)
(اى پیامبر) بگو: «اگر پدران شما و فرزندانتان و برادران شما و همسرانتان و خاندان شما، و اموالى که آنها را به دست آورده اید، و داد و ستدى که از کسادى آن هراسناکید، و خانه هایى که به آن خشنودید، نزد شما از خدا و فرستاده اش و جهاد در راه او محبوبتر است، پس در انتظار باشید تا خدا فرمان (عذاب) ش را (به اجرا در) آورد! و خدا گروه نافرمانبردار را راهنمایى نمىکند.
در آیه به سرمایه هاى هشتگانه زندگى مادى بشر اشاره شده است که چهار قسمت آنها یعنى پدران، فرزندان، برادران و همسران، به گروه خویشان نزدیک مربوط است و قبیله نیز به گروه اجتماعى بشر مربوط مى باشد و دو قسمت نیز به سرمایه و کار انسانها ارتباط دارند و سرانجام به مسکن و خانه هاى پر ارزش اشاره شده است.
مقصود آیه آن نیست که انسان سرمایه هاى اقتصادى و عواطف انسانى خود را نادیده بگیرد، بلکه منظور آن است که معیار ایمان واقعى را بیان کند. مؤمن واقعى کسى است که بر سر دو راهى حق و باطل، عشق به امور اقتصادى و زن و فرزند و خویشان، او را از خدا، پیامبر و جهاد باز نکند؛ مؤمن واقعى کسى است که امور اقتصادى در نظرش از دین او مهمتر نباشد.
منبع: تفسیر قرآن مهر، ج8، ص 173 الی و 175