یادداشت‌های یک طلبه

یادداشت‌های یک طلبه

امام رضا علیه‌السلام: «رحمت خدا بر آن بنده‏‌اى که امر ما را زنده گرداند (به این صورت که) تعالیم ما را فرا گیرد و آنها را به مردم بیاموزد؛ زیرا اگر مردم زیبایی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان از ما پیروى می‌کردند». (عیون أخبار الرضا علیه‌‏السلام، ج1، ص307)

طبقه بندی موضوعی
پیوندها

ده نکته درباره مال و فرزند از زبان قرآن کریم

يكشنبه, ۶ فروردين ۱۴۰۲، ۰۴:۴۶ ب.ظ

در آیات زیر می‌خواهیم دَه دیدگاه از دیدگاه‌های قرآن درباره مال فرزند را با استناد به آیات قرآن کریم بیان کنیم:

1. مال و فرزند مایۀ زینت زندگی دنیوی هستند

الْمالُ وَ الْبَنُونَ زینَةُ الْحَیاةِ الدُّنْیا»[1] (مال و فرزندان آرایش زندگانى این جهان هستند).

2. مال و فرزند نعمت‌های خدادادی هستند

«وَ أَمْدَدْناکُمْ بِأَمْوالٍ وَ بَنینَ وَ جَعَلْناکُمْ أَکْثَرَ نَفیراً»[2] (و مدد دهیم شما را به مالها و پسران و بگردانیم شما را بیشتر (از پیش) از نظر نفرات).

«وَ یا قَوْمِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّکُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَیْهِ یُرْسِلِ السَّماءَ عَلَیْکُمْ مِدْراراً وَ یَزِدْکُمْ قُوَّةً إِلى‏ قُوَّتِکُمْ وَ لا تَتَوَلَّوْا مُجْرِمینَ»[3] (اى گروه من آمرزش بخواهید از پروردگارتان بازگردید [از پرستش بتان] به سوى او تا او بفرستد باران را بر شما پیوسته و تا بیفزاید نیروئى به نیروى شما و برمگردید [از پیام الهى] در حالیکه بزهکار [مشرک و کافر] باشید).

3. مال و فرزند گاهی نعمت خاصّ و پاداش عمل شایسته هستند

«وَ وَهَبْنا لَهُ إِسْحاقَ وَ یَعْقُوبَ وَ جَعَلْنا فی‏ ذُرِّیَّتِهِ النُّبُوَّةَ وَ الْکِتابَ وَ آتَیْناهُ أَجْرَهُ فِی الدُّنْیا وَ إِنَّهُ فِی الْآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحینَ »[4] (و بخشیدم بدو اسحاق و یعقوب را و نهادیم در نژادش نبوت و کتاب [تورات و انجیل و زبور و فرقان] را و دادیم به ابراهیم مزدش را در دنیا و البته او در آخرت از جمله شایستگان است).

4. مال و فرزند مایۀ آزمایش انسان هستند

«وَ اعْلَمُوا أَنَّما أَمْوالُکُمْ وَ أَوْلادُکُمْ فِتْنَةٌ وَ أَنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظیمٌ»[5] (و بدانید که مالهاى شما و فرزندانتان بلیتى است (که دوستى آنان شما را به خیانت وادار مى‏کند).

5. سرگرمى به مال و فرزند، موجب قرار گرفتن انسان در زمره زیانکاران

«یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تُلْهِکُمْ أَمْوالُکُمْ وَ لا أَوْلادُکُمْ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ وَ مَنْ یَفْعَلْ ذلِکَ فَأُولئِکَ هُمُ الْخاسِرُونَ»[6] (اى آنانکه ایمان آورده‏اید سرگرم نسازد شما را اموالتان و نه فرزندانتان از یاد کردن خداى و هر که بکند این کار را [به مال و فرزندان از حق باز ماند] پس تنها آنان گروه زیانکارند).

6. گاهی شیطان در مال و فرزند با انسان مشارکت می‌کند

«وَ شَارِکْهُمْ فىِ الْأَمْوَالِ وَ الْأَوْلَادِ»[7] (شرکت کن با ایشان در مالها و فرزندانشان‏)

شرکت کردن شیطان با آدمى در مال و فرزند سهم بردن از منفعت و اختصاص است، مثل اینکه آدمى را وادار کند به تحصیل مال که خداوند آن را مایه رفع حاجت آدمى قرار داده از راه حرام و یا آنکه از راه حلال کسب بکند و لیکن در معصیت به کار برند و در اطاعت خدا صرف نکند، و یا آنکه از راه حرام فرزندى براى آدمى به دنیا آید، و یا از راه حلال به دنیا آیند و لیکن به تربیت دینى و صالح تربیتش نکند و به آداب خدایى مؤدبش نسازد.[8]

7. تفاخر به فزونی مال و فرزند، از رفتارهای کافران رفاه طلب و منکران معاد است

«وَ ما أَرْسَلْنا فِی قَرْیَةٍ مِنْ نَذِیرٍ إِلَّا قالَ مُتْرَفُوها إِنَّا بِما أُرْسِلْتُمْ بِهِ کافِرُونَ* وَ قالُوا نَحْنُ أَکْثَرُ أَمْوالًا وَ أَوْلاداً ....»[9] (و نفرستادیم در هیچ دهکده‏اى هیچ پیامبرى را مگر آنکه گفتند متنعمان آن دهکده‏ها البته ما به آن کیشى که فرستاده شدید به [ابلاغ] آن کافریم‏ و گفتند ما بیشتریم از نظر اموال و فرزندان‏)

«وَ کانَ لَهُ ثَمَرٌ فَقالَ لِصاحِبِهِ وَ هُوَ یُحاوِرُهُ أَنَا أَکْثَرُ مِنْکَ مالًا وَ أَعَزُّ نَفَراً* وَ ما أَظُنُّ السَّاعَةَ قائِمَةً وَ لَئِنْ رُدِدْتُ إِلى‏ رَبِّی لَأَجِدَنَّ خَیْراً مِنْها مُنْقَلَباً»[10] (و بود آن مرد را انواع مالها و گفت برفیق خود در حالیکه گفتگو مى‏کرد با او که من بیشترم از تو از نظر مال و عزیزتر از نظر افراد).

8. گاهی مال و فرزند وسیله عذاب‏ منافقان در دنیا است

«فَلا تُعْجِبْکَ أَمْوالُهُمْ وَ لا أَوْلادُهُمْ إِنَّما یُرِیدُ اللَّهُ لِیُعَذِّبَهُمْ بِها فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ تَزْهَقَ أَنْفُسُهُمْ وَ هُمْ کافِرُونَ»[11] (فزونى اموال و اولاد آنها نباید تو را در شگفتى فرو برد» و فکر کنى که آنها با این که منافقند چگونه مشمول این همه مواهب الهى واقع شده‏اند). چرا که اینها به ظاهر براى آنها نعمت است اما در حقیقت «خدا مى‏خواهد به این وسیله آنان را در زندگى دنیا معذب کند، و به خاطر دلبستگى فوق العاده به این امور در حال کفر و بى‏ایمانى بمیرند. در واقع آنها از دو راه به وسیله این اموال و اولاد (نیروى اقتصادى و انسانى) معذب مى‏شوند: نخست این که این گونه افراد معمولا فرزندانى ناصالح و اموالى بى‏برکت دارند که مایه درد و رنجشان در زندگى دنیاست، شب و روز باید براى فرزندانى که مایه ننگ و ناراحتى هستند، تلاش کنند، و براى حفظ اموالى که از طریق گناه به دست آورده‏اند جان بکنند، و از طرف دیگر چون به این اموال و فرزندان دلبستگى دارند و به سراى وسیع و پر نعمت آخرت و جهان پس از مرگ ایمان ندارند چشم پوشى از این همه اموال برایشان مشکل است تا آنجا که ایمانشان را روى آنها گذاشته و با کفر از دنیا مى‏روند، و به سخت‏ترین وضعى جان مى‏دهند؟).

9. موعظه به فرزند کاری پسندیده است

وَ إِذْ قالَ لُقْمانُ لِابْنِهِ وَ هُوَ یَعِظُهُ یا بُنَی‏ ...»[12] (و [یاد کن‏] هنگامى را که لقمان به پسر خویش -در حالى که وى او را اندرز مى‏داد- گفت: «اى پسرک من‏ ...).

10. دعا برای فرزند کاری پسندیده است

«وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذینَ یَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنا ... وَ الَّذینَ یَقُولُونَ رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّیَّاتِنا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقینَ إِماماً»[13] (و آنانند که گویند پروردگارا ببخش بما از همسرانمان و فرزندانمان روشنى دیدگان و قرار ده ما را براى پرهیزکاران پیشوا [بسوى خیرات]).

«وَ إِذْ قالَ إِبْراهِیمُ رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِناً وَ اجْنُبْنِی وَ بَنِیَّ أَنْ نَعْبُدَ الْأَصْنامَ»[14] ([اى پیامبر بیاد آر] آنگه که گفت ابراهیم پروردگارا بگردان این شهر مکه را شهرستانى امن و دور گردان مرا و فرزندانم را از آنکه بپرستیم بتان را)

«رَبِّ اجْعَلْنِی مُقِیمَ الصَّلاةِ وَ مِنْ ذُرِّیَّتِی رَبَّنا وَ تَقَبَّلْ دُعاءِ»[15] (پروردگارا بگردان مرا بپاى دارنده نماز و پاره‏اى از فرزندان مرا نیز اى پروردگار ما بپذیر [اجابت کن] دعاى مرا).



[1] الکهف: 46

[2] الإسراء : 6

[3] هود : 52

[4] العنکبوت : 27

[5] الانفال: 28

[6] المنافقون: 9

[7] الإسراء: 64

[8] تفسیر المیزان

[9] سبأ: 34 و 35

[10] الکهف: 34

[11] التوبة: 55

[12] لقمان: 13

[13] الفرقان : 74

[14] ابراهیم: 35

[15] ابراهیم: 40

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.